Podijeli objavu

Predsjedništvo Udruge građana Mostarski krug zatražilo je nedavno od predstavnika “državotvornih stranaka u Parlamentu BiH (DF, SDA, SDP, SBB, BPS, A SDA, Nezavisni blok) da podnesu Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti pozicije gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića”. Iz Kruga su poručili da je Mostarcima uskraćeno ustavno pravo da biraju i budu birani, kao i da ne postoje politička volja i ambijent za održavanje izbora.

– Današnji gradonačelnik je izabran 2008. od tadašnjeg gradskog vijeća, koje je raspušteno zbog isteka mandata, a novo nije izabrano. Ako GV po isteku mandata nije mogao nastaviti s radom, po logici stvari prestao je legitimitet i gradonačelnika kojeg je to vijeće izabralo, smatraju u Mostarskom krugu.

Glas Mostaraca

Predsjedništvo Kruga smatra i da postoje svi elementi da Ustavni sud BiH današnju poziciju gradonačelnika Mostara ocijeni neustavnom, “što bi ubrzalo izmjene Izbornog zakona i omogućilo Mostarcima da izaberu legalne predstavnike”.

Sam Bešlić smatra da inicijativu Mostarskog kruga nema potrebe ni komentirati.

– Nisam gradonačelnik koji je postavio sam sebe na tu funkciju, izabran sam, kao što znate, dva puta, dok sam od Izborne komisije službeno dobio papir na kojem stoji da moram službeno obnašati dužnost dok se ne steknu uvjeti da ju nekome predam. Dužnost, dakle, mogu predati novoizabranom gradonačelniku, a to što će podnijeti nekakva NVO, to je njezino pravo i to je sve što mogu kazati, rekao je.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović bi, kaže, vrlo rado podržao inicijativu Mostarskog kruga. Smatra i da sve što kažu Mostarci, a vezano je za Mostar, treba biti relevantno.

– Dosta je odlučivanja o Mostaru u Sarajevu od Sarajlija ili građana drugih gradova BiH. Nema inicijative iz Mostara a da je loša. Mostarci moraju odlučivati, a mi u Parlamentu trebamo biti njihovi glasnogovornici, kazao je Magazinović.

Mirsad Đonlagić, poslanik SBB-a, nije upoznat s inicijativom, pa ju je zbog toga odbio i komentirati, dok podrška stiže od poslanika Nezavisnog bloka Senada Šepića.

– Svaka akcija i svaki korak, pogotovo od ljudi koji žive u Mostaru, a kojim treba da se dođe do rješenja za ovaj grad, odnosno do mogućnosti da se u Mostaru biraju predstavnici koji imaju legitimitet, ima podršku moje stranke i moju. Uvijek ćemo stajati u funkciji iznalaženja rješenja, a Mostar je pritom sam po sebi važan, jer su odnosi u tom gradu važni za odnose u cijeloj državi, rekao je Šepić.

Interes građana

Poslanik BPS-a Zaim Backović kratko je kazao da će njegova stranka inicijativu Kruga bez dileme podržati, a dilemu nema ni poslanik A SDA Jasmin Emrić.

– Sve što je u interesu građana Mostara ću podržati, kratko govori Emrić.

Predsjednik Kluba SDA Amir Fazlić ističe da nema razloga da inicijativa ne dobije podršku.

– To je dobra inicijativa, mi smo bez dilema na tragu da je podržimo, jer je naš cilj jedinstven Mostar s lokalnim izborima, istakao je Fazlić.

Prema najavama poslanika Damira Bećirovića, isto razmišlja i Klub DF-a.

Izvor: Oslobođenje.ba

Podijeli objavu