Podijeli objavu

Adrian Newey u svojoj knjizi ‘Kako izgraditi bolid’ priznao je da je zabrljao pri izradi bolida Williamsa u kojem je u Imoli 1994. godine život izgubio Ayrton Senna.

Podsjetimo, Newey je najcjenjeniji inženjer u Formuli 1, a zahvajujući njegovim rješenjima šest različitih vozača osvajalo je titule prvaka svijeta, uključujući i Sebastiana Vettela te Miku Hakkinena.

No, čovjek koji je u svojoj karijeri bio poznat po genijalnim aerodinamičkim rješenjima danas priznaje da je 1994. godine pogriješio i još uvijek se osjeća krivim za smrt Ayrtona Senne koji je u njegovom bolidu poginuo u Imoli.

‘Bio sam jedan od odgovornih za dizajn bolida u kojem je poginuo veliki čovjek. Najviše se krivim jer sam zabrljao s aerodinamikom. Pogriješio sam pri tranziciji iz aktivnog u pasivni ovjes i auto je bio previše nestabilan, a Ayrton je pokušavao stvari koje se u tom bolidu nisu mogle izvesti,’ priznao je u svojoj autobiografiji Adrian Newey i dodao:

‘Bilo da mu je pukla guma ili ne, bilo da je išao lošijom linijom u tom zavoju, bolid je bio aerodinamički nestabilan kojeg je bilo teško kontrolirati čak i njemu. Zbog toga ću se uvijek u nekoj mjeri osjećati odgovornim za Ayrtonovu smrtu, ali ne i krivim.’

Newey u posljednjih deset godina radi za Red Bull s kojim je osvojio četiri dvostruke titule, a na posljednjim utrkama zahvaljujući Maxu Verstappenu njegov bolid ponovo pobjeđuje.

Izvor: Tportal

 

Podijeli objavu

Odgovori