Podijeli objavu

Američki predsjednik Donald Trump »u ovom trenutku« nije među svjetskim čelnicima koji su pozvani na summit o klimi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u prosincu, rekao je u utorak izvor iz Elizejske palače.

Pozvano je oko 100 država koje su »posebno aktivne u provedbi Pariškog sporazuma« o ograničenju globalnog zatopljenja, tvrdi izvor koji je htio ostati anoniman.
Ako se uzme u obzir da je Trump u lipnju najavio da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma, jasno je da se one ne nalaze među stotinu država koje su primile inicijalne pozivnice, otkriva izvor.

Navodno će SAD pozivnicu primiti kasnije ovog mjeseca, nakon zaključivanja konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjena koja trenutno traje u Njemačkoj. Washington će sam odlučiti koja će ga razina vlasti predstavljati na tom susretu.

Macron je bio žestok kritičar Trumpove odluke o povlačenju iz Pariškog sporazuma, pa je na svom Twitter profilu objavio: »Učinimo planetu ponovno velikom«, čime se referirao na slogan američkog predsjednika iz kampanje, te je pozvao američke klimatske znanstvenike da dođu raditi u Francusku.

Francuski čelnik je u isto vrijeme bio protivnik izolacije Trumpa, pa ga je pozvao u posjet za Dan Bastilje 14. srpnja ove godine.
Očekuje se da će fokus na summitu u Parizu 12. prosinca biti ubrzavanje borbe protiv klimatskih promjena i pronalazak dodatnih izvora financiranja.

Izvor: Hina

Podijeli objavu