Podijeli objavu

Vlasti Republike Srpske ponovno će 9. siječnja organizirati masovnu proslavu kojom planiraju obilježiti dan tog entiteta iako je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim, potvrđeno je iz Ureda predsjednika RS-a Milorada Dodika.

On je tijekom dana predsjedao odborom zaduženim za pripremu obilježavanja 9. siječnja, a zaključeno je da će tog dana uz svečanu akademiju i primanje te polaganje vijenaca ponovno biti organizirana parada središtem Banje Luke.

Dan RS-a bit će obilježen i na području Distrikta Brčko, iako on nije u sastavu tog entiteta i svojim granicama presijeca RS na dva dijela.

Ustavni sud BiH u studenom 2015. donio je pravorijek kojim je stavio izvan snage dijelove zakona RS-a o praznicima, uz ocjenu da obilježavanje 9. siječnja kao dana entiteta predstavlja praznik koji priznaju samo Srbi, dok se njime diskriminiraju pripadnici hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Taj se datum obilježavao u znak sjećanja na 9. siječnja 1992. kada je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano i protuzakonito proglasio tvorevinu pod nazivom republika srpskog naroda u BiH s nakanom da te dijelove BiH pripoji Srbiji, što je bio uvod u troipolgodišnji rat.

Izvor: Hrt.hr

Podijeli objavu