Podijeli objavu

Procjene govore kako će ove godine biti prodano preko milijun elektrificiranih automobila.

Prodaja električnih i plug-in hibridnih vozila je u trećem kvartalu iznosila 287.000 primjeraka, što je 63% više u odnosu na isti period prošle godine, ali i 23% više u odnosu na drugi kvartal, javlja Bloomberg.

Drastičan rast prodaje ovog tipa vozila je posljedica porasta prodaje na kineskom tržištu. Kinezi su doslovno poludjeli za električnim vozilima, pa je tako kinesko tržište progutalo više od pola sveukupne prodaje vozila opremljenih baterijama. Nimalo čudno, jer Kina se već godinama bori sa onečišćenjem zraka, pa tako kineska vlada daje velike subvencije. Tu je i jaka domaća proizvodnja, pa su tako pojedini električni modeli i do 40% povoljniji u odnosu na modele pogonjene motorom s unutrašnjim izgaranjem.

Drugo najjače tržište eko vozila je Europa, koja drži 24% tržišta, dok je na trećem mjestu Sjeverna Amerika.

Očekuje se da će i u idućoj godini rasti potražnja za električnim vozilima i plug-in hibridima. Vjetar u leđa dale su i najave pojedinih vlada kako planiraju ukinuti prodaju automobila s klasičnim motorima. Osim Kine obustavu prodaje najavili su Francuska i Velika Britanija, i to do 2040. godine. Još rigorozniji su Nizozemci koji će zabranu uvesti desetljeće prije.

Izvor: Bloomberg

 

Podijeli objavu