Podijeli objavu

Prema FIFA propisima teoretski je moguće da Italija zamijeni Peru na Svjetskom prvenstvu, ali takva opcija je malo vjerojatna.

Paloma Noceda, peruanska političarka vladajuće opcije koja je predsjednica Odbora za znanost, mladež i sport, predložila je novi zakon po kojem bi Nogometni savez Pereua postao dio nacionalnog Instituta za sport, što je protivno odredbama FIFA-e, odnosno miješanje politike u sport.

To znači da bi Peru, mogao ostati bez nastupa na Mundijalu.

Talijanski mediji odmah su se raspisali o mogućnosti da to eventualno upražnjeno mjesto zauzme baš reprezentacija Azzurra koja je ispala od Švedske u baražu.

FIFA pravilnici koji vrijedi za Svjetsko prvenstvo pokazuju da je to moguće.

Član 7 navodi da “ako se neka druga reprezentacija povuče ili isključi iz natjecanja, Organizacijski odbor FIFA-e o tome odlučuje prema vlastitom nahođenju i poduzima sve što smatra da je potrebno”.

To znači da nema zakonske obveze da umjesto Perua na SP ide reprezentacija Novog Zelanda, koja je od Peruanaca poražena u baražu.

Izričito je navedeno da “Organizacijski odbor FIFA-e može osobno donijeti odluku da umjesto jedne na Mundijalu nastupi druga reprezentacija”.

Italija je prestižna nogometna nacija, visoko plasirana na FIFA rang-listi i jasno je da bi za FIFA-u bilo korisno da Azzurri nastupe na Svjetskom prvenstvu.

Međutim, takva odluka je nerealna, gotovo nemoguća.

Jedini razlog za isključivanje neke reprezentacije jeste rat ili sukob u nekoj državi koji bi mogao utjecati na narod.

Jugoslavija je zbog rata isključena s EP- 1992. godine, a pozivnicu je dobila Danska. Danci su iste godine postali europski prvaci.

Izvor: Faktor.ba

Podijeli objavu