Podijeli objavu

Njemački socijaldemokratski vođa Martin Schulz koji se nalazi pod intenzivnim pritiskom da pomogne u rješavanju nacionalne političke krize pristajući na pregovore o velikoj koaliciji s kancelarkom Angelom Merkel trebao bi se danas sastati s njemačkim predsjednikom.

Frank-Walter Steinmeier se sastaje sa stranačkim čelnicima otkad su u nedjelju propali pregovori između političkog bloka Angele Merkel, Slobodnih demokrata i Zelenih. Više je puta naglašavao i pozivao stranke da stave odgovornost za zemlju ispred vlastitih interesa.

Kako javlja Bloomberg, Schulz je prelomio i spreman je za početak pregovora s Merkel te joj ponuditi ograničenu podršku za četvrti mandat. Dva izvora, dobro upoznati sa Schulzovim namjerama otkrili su to za Bloomberg.

Schulz bi svoj novi plan, s obzirom da je dosad odbacivao bilo kakvu saradnju s Merkel, trebao danas otkriti njemačkom predsjedniku. No, Schulz neće ponuditi da njegov SPD uđe u veliku koaliciju s konzervativnim blokom CDU/CSU Angele Merkel, već će joj otvoriti mogućnost da uspostavi manjinsku vladu.

Članove SPD-a je dosadašnja koalicija s Merkel dosta podijelila. Jedan dio članstva smatra da je koalicija s njezinom strankom dovela do pada njihovog rejtinga, a neki ipak vrebaju nastavak suradnje s njom kako bi pokušali progurati neke od svojih ključnih politika.

– SPD je u potpunosti svjestan svoje odgovornosti u sadašnjoj političkoj situaciji – rekao je Schulz za agenciju dpa dok ga njegove stranačke kolege pozivaju da razmisli o tome treba li se i nadalje protiviti razgovorima o koaliciji.

– Siguran sam da ćemo pronaći dobro rješenje za našu zemlju u nadolazećim danima i tjednima – naglasio je Schulz uoči sastanka sa Steinmeierom.

Šef SPD-a, nakon ponižavajućeg poraza na parlamentarnim izborima 24. rujna, naglasio je u više navrata kako odbija koaliciju s CDU-om Angele Merkel.

No, nakon neuspješnih pregovora u nedjelju između CDU-a, Zelenih i liberala oko formiranja vlade, što je Njemačku suočilo s opasnošću prijevremenih izbora na kojima bi krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) mogla dodatno ojačati, odbijanje Martina Schulza postalo je sporno.

Steinemeier se u utorak susreo s političkim čelnicima Zelenih i liberalnih demokrata (FDP) nakon što je propao kancelarkin pokušaj da sastavi tročlanu koaliciju s tim strankama. S Merkel je imao dugi razgovor u ponedjeljak.

Izvor: Patria

Podijeli objavu