Podijeli objavu

Ne stišava se ogorčenost umirovljenika zbog rušenja Zakona o MIO-u na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i poručuju da će zbog toga na sljedećim izborima kazniti SBB, SDP i DF čiji zastupnici nisu glasovali za ovaj zakon.

Naglašavaju da, ukoliko se zakon ne usvoji do Nove godine, idu u masovne prosvjede širom Federacije i da će prije siječnja iduće godine tražiti povećanja mirovina za deset posto!

– Vidjet će oni sada što su umirovljenici. Zakon je pao na zahtjev SBB-a, od istih onih ljudi od kojih smo dobivali garancije da će zakon proći po hitnoj proceduri. Slušam njihove izjave da je to Novalićev zakon. Pazite, ja sam u komisiji koja je pregovarala s Vladom FBiH. Znači pet puta je bio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, kadar SBB-a, čiji su prijedlozi uvrštavani u Prijedlog zakona o MIO-u.

Znači nije normalno to što je SBB uradio, a kao radi privilegije policiji. Pa onda sada možemo privilegovati i liječnike i rudare, željezničare i sve one koji imaju beneficije. Jer policija na svoj rizik posla ima beneficije. Mi nismo protiv policije, ali neka oni traže kroz svoj zakon prava, kao što postoji braniteljski zakon – govori nam Mustafa Trakić, predsjednik Udruge umirovljenika Zeničko-dobojske županije.

Odmah povećati mirovine za deset posto

Dodaje da nitko ne smije urušavati Zakon o MIO-u.

– Mi ćemo pozvati umirovljenike da ne glasuju za stranke koje su bile protiv ovog zakona, a to su SBB, SDP i DF, vidjeli su svi. Mi smo šest sati čekali samo da se usvoji dnevni red. Bitno im je 7.000 ljudi, ali ne i 400.000 umirovljenika, njihovi životi. Ovo nije u redu. Ma idemo u masovne prosvjede i tražimo da se već naredne mirovine povećaju za deset posto. Ne interesira nas kako će se to realizirati – rekao je Trakić.

Razgovarali smo i sa Mehmedalijom Rapom, predsjednikom Saveza udruge umirovljenika FBiH.

– Mi smo nezadovoljni i iznenađeni odlukom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH s obzirom na to da smo na dan prosvjeda s predstavnicima stranaka, ministrima iz tih stranaka sjeli, razgovarali i obećali su nam da će zakon biti usvojen na prvoj sjednici doma i jednog i drugog, te da će zakon u studenom biti usvojen i stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine. Mi smo to prihvatili, ali SBB je promijenio svoj stav, njihov vođa nije dozvolio usvajanje zakona.

Mi nemamo službenih informacija kada bi zakon ponovno mogao biti na dnevnom redu i jednog i drugog doma. I dalje očekujemo da će zakon do Nove godine biti usvojen. Mi 28. studenog imamo Štab za prosvjede i tada ćemo razgovarati o provedenim prosvjedima, ali i razmatrati novonastalu situaciju. Naših 950 mjesnih odbora ćemo upoznati tko je kriv za nedonošenja zakona i tražit ćemo od njih da ne glasuju za te poput SBB-a – poručio je Rapa.

Igre bez granica u Parlamentu FBiH

Suljo Bekan, član Izvršnog odbora Saveza udruge umirovljenika iz Goražda, naglašava da umirovljenici moraju kazniti one koji se igraju njihovim životima.

– Umirovljenici su glasačka mašinerija i vi ne možete zanemariti 650 tisuća glasača. I treba hitno krenuti u masovne prosvjede, jer sadašnje mirovine su infuzije, sadake, od kojih se ne može ni preživljavati dok se u Parlamentu FBiH događaju igre bez granica. Danas je krivac SBB, a sutra će biti netko drugi – rekao je Bekan.

Izvor: Faktor.ba

Podijeli objavu