Podijeli objavu

Ruski milijarder i političar Suleiman Kerimov je pod službenom istragom u Francuskoj zbog sumnje na utaju poreza

Kerimov, jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji, uhićen je u ponedjeljak navečer u Nici.

Rusija je pozvala francuskog diplomata u Moskvi kako bi prosvjedovala zbog privođenja Kerimova, ali on je poslije pušten pod strogim uvjetima.

– Mi ćemo upotrijebiti sve napore kako bismo obranili njegove pravne interese – rekao je glasnogovornik Kremlja.

Glasnogovornik je izjavio da Kerimov ima diplomatski imunitet, zahvaljujući kojem zvaničnici iz drugih zemalja ne mogu biti krivično gonjeni u zemljama u kojima rade.

– Posebno je važno naglasiti da Suleiman Kerimov posjeduje diplomatsku putovnicu, koju je koristio pri ulasku u Francusku – dodao je glasnogovornik.

Ruski državni televizijski kanal Rossiya 24 navodi da je Kerimov negirao da je učinio bilo kakvo krivično djelo.

Razlog za njegovo privođenje još nije potvrđen, ali jedan zvaničnik je za novinsku agenciju AFP rekao da je Kerimov optužen za prikrivanje milionskih iznosa od poreznih vlasti prilikom kupovine brojnih imanja na francuskoj rivijeri.

On je pušten na slobodu pod strogim uvjetima i mora predati svoju putovnicu vlastima. Jamčevina za njegovo puštanje iznosi pet milijuna eura.

Kerimovova obitelj upravlja “Polyusom”, najvećim ruskim proizvođačem zlata, čija se neto dobit procjenjuje na približno 6,3 milijarde dolara.

Dionice u kompaniji su pale nakon što su objavljene vijesti o njegovom uhićenju.

Ovaj 51-godišnjak je senator u gornjem domu ruskog parlamenta, jedan od dva zastupnika iz jugozapadne republike Dagestan u regiji Sjeverni Kavkaz.

Izvor: AFP

Podijeli objavu