Podijeli objavu

Američka tehnološka kompanija “Tesla” završila je instalaciju najveće litij-ionske baterije na svijetu i idućih dana planira je uključiti, izvijestili su britanski mediji.

Baterija za pohranu energije jačine 100 megavata (MW) u Južnoj Australiji trebala bi funkcionirati kao zaštitni mehanizam za državnu elektroenergetsku mrežu u slučaju nestašice energije.

Njezin će kapacitet jamčiti opskrbu 30 tisuća kućanstava u trajanju od jedan sat. Energiju će proizvoditi park vjetroelektrana francuske kompanije za obnovljivu energiju Neoen.

Izvršni direktor “Tesle” Elon Musk kazao je da neće naplatiti instalaciju baterije ako radovi ne budu dovršeni 100 dana od potpisivanja ugovora. Čini se da će “Tesla” uspjeti obaviti posao u zadanom roku, odnosno do 1. prosinca.

Musk je ponudu za instalaciju baterije iznio na Twitteru nakon što je u Južnoj Australiji u veljači bila česta nestašica struje zbog preopterećenja. Na nju se u rujnu nadovezala oluja koja je uništila dalekovode i drugu ključnu infrastrukturu pa je 1,7 milijuna građana diljem zemlje ostalo bez struje.

Nestašica se događa kada potražnja premaši opskrbu, a australski energetski regulator u tom slučaju nalaže energetskim kompanijama da obustave isporuku struje kućanstvima radi zaštite elektroenergetske mreže. Država će u cijelosti upravljati kapacitetom baterije kako bi se izbjegla nestašica struje zbog preopterećenja sustava.

Projekt je dio šireg plana usmjerenog na osiguranje isporuke energije u državi koja uvelike ovisi o obnovljivoj energiji. Iako još mora proći fazu inicijalnog testiranja, baterijsko polje “pružat će uslugu sigurnosti u sustavu” odmah nakon uključenja, napominje BBC. “Najveća litij-ionska baterija na svijetu bit će važan dio našeg diverzificiranog energetskog sektora i njome šaljemo jasnu poruku da će Južna Australija, zahvaljujući baterijskom skladištenju energije, biti predvodnik u području obnovljive energije”, kazao je premijer te savezne države Jay Weatherill.

Izvor: BBC

Podijeli objavu