Podijeli objavu

Potraga za argentinskom podmornicom u petak je bile koncentrirana na ograničenije područje južnog Atlantika u pokušaju lokaliziranja argentinske vojne podmornice koja je s 44 člana posade nestala prošlog tjedna, vjerojatno nakon eksplozije.

Područje  gdje je zabilježena eksplozija je oko 400 km od argentinskih obala.

Stručnjaci upozoravaju da bi se dublje od 600 metara podmornica raspala pod pritiskom.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri rekao je da će se potraga nastaviti te očekuje da će podmornica biti pronađena “tijekom sljedećih dana”.

Ministarstvo obrane u petak je otvorilo istragu o odgovornosti u nestanku podmornice. Vlada također razmišlja, kako pišu tamošnji mediji, o smjeni zapovjedništva mornarice.

Vlada kaže kako je još uvijek prerano za špekulacije, te da biti otvorene istrage na više područja nakon što završi potraga za podmornicom.

Mornarica odbija službeno objaviti da nema nikakvih izgleda za pronalaženje preživjelih, ali svjetski stručnjaci za podmornice su pesimistični.

“Još nismo uspjeli pronaći podmornicu”, izjavio je u petak glasnogovornik argentinske mornarice Enrique Balbi i dodao da se šest brodova i tri zrakoplova nalaze u tom području.

Podmornica San Juan nestala je u srijedu 15. studenoga u 7,30 sati.

Za obitelji žalost je počela u četvrtak kada im je mornarica objavila da se u području gdje se nalazila podmornica dogodila eksplozija.

Izvor: AFP

Podijeli objavu