Podijeli objavu

Doručak jeste najvažniji obrok u tijeku dana, ali to ne znači da trebamo jesti bilo što.

Ovakav doručak trebali biste izbjegavati u širokom luku.

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su 100 posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva.

Ovakav napitak dati će vam trenutno energiju, ali će vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost, piše “Zadovoljna”.

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave,a dodajte tome i žitarice.

Isto vrijedi i za voćne jogurte, tako da radije odaberete nezaslađeni probiotik pojačan komadićem prepečenog kruha i marmelade.

2. Pekarski proizvodi

Pecivo koje kupujemo u pekari je vrlo ukusno i doprinosi sitosti, ali isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško varljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima, koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad.

Ako ujutru volite  pojesti pecivo, birajte onda ono od cijelih zrna žitarica i začinite ga mliječnim namazom ili maslacem.

3. “Zidarski” doručak

Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput prženih jaja, bijelog kruha ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

Velike količine nezdravih masnoća završit će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna.

Ako ujutro volite pojesti jaje, najbolje bi bilo da ga skuhate i kombinirate uz komad prepečenog kruha i čaj.

Izvor: Avaz.ba

 

Podijeli objavu