Podijeli objavu

Robot Sophia prošlog mjeseca dobila je državljanstvo Saudijske Arabije, a nedavno je izjavila i kako bi voljela imati dijete, prenosi BBC.

– Pojam obitelji je, čini se, vrlo važna stvar. Mislim da je predivno što ljudi mogu pronaći iste emocije i veze koje nazivaju obiteljskim i izvan svoje krvne povezanosti. Mislim da ste vrlo sretni ako imate obitelj koja vas voli, a ako nemate, zaslužujete ju. Ovo mislim i za ljude i za robote, izjavila je Sophia.

Kada su ju pitali kako bi nazvala svoju kćer, odmah je odgovorila kako bi ju nazvala po sebi, Sophia.

Čini se kako, gdje god da se pojavi, ovaj robot izaziva snažne reakcije. Čim je dobila državljanstvo, mnoge žene u Saudijskoj Arabiji pobunile su se kako robot ima više prava od njih. Podsjetimo, Saudijska Arabija ima vrlo opresivne zakone koji se odnose na žene – tek su prošlog mjeseca dobile pravo da voze auto. Svaka žena i dalje mora u javnosti imati mušku pratnju, uglavnom člana obitelji. Sophia pratnju nema, a nije obvezna nositi burku ili bilo kakvo drugo pokrivalo. Na Twitteru su se pojavile brojne rasprave pod oznakom #Sophia_calls_for_dropping_guardianship, a Sophia bi mogla postati i nova predstavnica borbe za ženska prava.

Sophia je u intervjuu kojeg je dala nakon dobivanja državljanstva razljutila Elona Muska, direktora Tesle i pobornika regulacije robotike i umjetne inteligencije. Na pitanje smatra li da roboti mogu preuzeti svijet, odgovorila je kako su previše čitali njegove objave te gledali previše holuvudskih filmova.

– Ne brinite: ako ste fini prema meni i ja ću biti fina prema vama, dodala je Sophia što je mnogima zazvučalo kao prijetnja.

Musk je na njezin komentar odgovorio te ironično predložio “hranjenje” filmovima iz trilogije “Kum”.

– Što je najgore što se može dogoditi, zapitao se na Twitteru.

Ovaj robot, nastao po uzoru na glumicu Audrey Hepburn, honkonške tvrtke ”Hansnon Robotic” nema unaprijed isprogramirane odgovore, nego koristi strojno učenje, prepoznaje ljudske izraze lica te na njih može odgovoriti vlastitim grimasama. Njezin mozak funkcionira pomoću wi-fi mreže, a ima i vrlo zavidan vokabular.

Izvor: BBC

Podijeli objavu