Podijeli objavu

Velika Britanija i Europska unija postigle su načelni dogovor o iznosu britanskih obveza u Brexitu prema Uniji, izvijestio je list Daily Telegraph pozivajući se na neimenovane izvore.

List piše da je postignut načelni dogovor oko zahtjeva EU-a da London podmiri svoje obveze spram Unije u iznosu od 60 milijardi eura. Daily Telegraph kaže da će konačni račun za Brexit biti između 45 i 55 milijardi eura.

Europska komisija nije željela komentirati izvješće

EU kaže da bi britanski potezi trebali doći prije summita sredinom prosinca kako bi čelnici EU-a mogli odobriti novu fazu pregovora koja bi uključivala i buduće trgovinske odnose.

Ako je dogovor postignut, to je znak da su se dvije strane znatno približile i dogovoru na summitu 14. i 15. prosinca što će im omogućiti da se preusmjere na razgovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

Europska komisija nije željela komentirati izvješće, a neimenovani dužnosnik britanske vlade rekao je da ne zna za tvrdnje lista.

Dvije strane vjeruju da su već blizu dogovora oko ekspatrida u Britaniji i na kontinentu.

Treći ključni kriterij za prijelaz u drugu fazu, načelni dogovor o izbjegavanju tvrde granice između EU-a i Ujedinjene Kraljevine koja bi mogla narušiti mir u Sjevernoj Irskoj, ostaje potencijalna prepreka.

Izvor: Daily Telegraph

 

Podijeli objavu