Podijeli objavu

Ratna škola koju je pohađao i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević poništila je diplomu američkom senatoru Johnu E. Walshu jer je plagirao svoj završni rad 2007. godine.

Senator je inače odlikovani ratni veteran, umirovljeni pukovnik i pomoćnik generala Nacionalne garde.

Završni rad u kojem se nalaze izvori koje je senator predstavio kao svoje originalno djelo uključuje tuđe akademske radove, eseje i knjige koje su većinom dostupne na internetu.

Nije navodio fusnote ni izvore

New York Times u članku iz 2014. godine otkriva kako je Walsh u najmanje četvrtini svog završnog rada o američkoj politici na Bliskom istoku iskoristio tuđe navode, a nije naveo izvore.

U pravilniku Army War Collegea jasno se navode pravila o citiranju i navođenju izvora prilikom pisanja. Cijeli pravilnik priložen je na dnu teksta.

Kako piše ugledni američki list, Walshev zaključak završnog rada bio je prepisan gotovo od riječi do riječi, bez fusnota i bez navođenja izvora. U daljnjoj analizi, New York Times otkriva i ostale dijelove rada koje je američki senator prepisao, također bez fusnota i bez navođenja izvora. U prepisivanju je, između ostalog, koristio i dijelove eseja harvardskog znanstvenika Seana M. Lynn-Jonesa.

Kad su ga suočili s primjerima identičnih dijelova teksta, senator je rekao kako misli da nije napravio ništa krivo.

“Nisam ništa namjerno napravio”, rekao je.

Kad su ga izravno upitali je li plagirao tuđi rad, rekao je kako ne vjeruje da je to napravio.

“Senatorova duga karijera”

Nakon toga je krenula kampanja koja uopće nije ukazivala na problem plagiranja, nego se nastojala naglasiti senatorova duga karijera. Pisalo se kako je Walsh u vrijeme pisanja rada prolazio kroz težak period života.

Kasnije, senator je tvrdio kako se dok je pisao rad liječio od PTSP-a. Rekao je kako uzima antidepresive.

Nakon što je New York Times objavio članak o njemu, upravitelj ratne škole Lance Betros je odmah pokrenuo istragu. Rekao je kako će senatorov rad biti podvrgnut testiranju koje će utvrditi je li namjerno plagirao tuđi rad.

Betros je naglasio kako svim studentima ratne škole sve neprestano ponavlja i podsjeća ih se na strogu politiku akademskog integriteta.

“Neprestano to ponavljamo”, rekao je upravitelj Krstičevićeve škole.

Utvrđeni plagijat

Nakon istrage, utvrđeno je kako je senator plagirao svoj završni rad.

“Zapovjednik Army War Collegea obavještava gospodina Walsha o svojoj konačnoj odluci o povlačenju statusa diplomca Army War Collegea”, izjavila je Carol Kerr, službenica za odnose s javnošću.

Walshu je oduzeta diploma.

Uklonjeno ime s plakete

Odluku je donio akademski odbor koji se sastojao od članova ustanove koju je senator pohađao. Rekli su da su proveli jednaku proceduru kao sa svakim svojim studentom ili diplomcem.

Nakon što mu je oduzeta diploma, i njegovo je ime uklonjeno s brončane plakete postavljene u kampusu, a na kojoj se nalaze imena svih diplomaca.

Senator Walsh se nakon ove odluke ispričao zbog plagijata.

“Iako se ne slažem s odlukom škole, ponizno i s poštovanjem prema američkoj vojsci prihvaćam ovu odluku. Ispričavam se svima zbog plagiranja, spreman sam živjeti s posljedicama”, rekao je Walsh.

Walsh se povukao iz izborne utrke za novi mandat.

Izvor: Index.hr

Podijeli objavu