Podijeli objavu

Kuba i švicarski prehrambeni div Nestle u utorak su položili kamen temeljac za tvornicu kave i keksa u koju će uložiti 55 milijuna dolara.

Tvornica će se graditi u poslovnoj razvojnoj zoni Mariel i najnovija je velika inozemna investicija na tom otoku, napominje Reuters.

Nescor je treće zajedničko ulaganje Kube i Nestlea a odražava nastojanja predsjednika Raula Castra da privuče međunarodni kapital kako bi osuvremenio gospodarstvo i potaknuo rast.

Kuba je poslovnu zonu oko luke Mariel zapadno od Havane izgradila prije četiri godine, nudeći tvrtkama značajne porezne i carinske olakšice. Cilj je vlasti zamijeniti uvoz robom proizvedenom na Kubi, što je postalo još važnije u kontekstu smanjene pomoći iz Venezuele.

Pregovori s kubanskim partnerom Coralsom i vlastima Mariela trajali su samo 18 mjeseci, ‘rekordno kratko’, naglasio je u intervjuu nakon ceremonije potpredsjednik Nestlea i čelnik Nestleova odjela za Sjevernu, Srednju i Južnu Ameriku Laurent Freixe.

Tvornica će početi s proizvodnjom krajem 2019. godine i u početnoj fazi proizvodit će proizvode od kave, a nešto kasnije i kekse i neke kulinarske specijalitete, objasnio je Freixe.

Nestle već izvozi robu na Kubu a njezini postojeći zajednički projekti na tom otoku uključuju proizvodnju sladoleda i flaširanje vode i drugih pića.

Nescorovi proizvodi bit će namijenjeni kubanskom tržištu i turistima koji posjećuju Kubu a kompanija bi u konačnici mogla i izvoziti kubansku kavu, rekao je Freixe. Nestle je u prošloj godini već izvozio kubansku kavu, pa i u Sjedinjene Države, u ograničenoj liniji Nespressovih kapsula ‘Cafecito de Cuba’.

“Prodavale su se impresivnom brzinom”, naglasio je Nestleov čelnik.

Podijeli objavu