Podijeli objavu

Nakon što su u Haagu svim optuženima potvrđene prvostupanjske kazne za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman s dijelom nekadašnjih visokih hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika u optužnici naveden kao dio udruženog zločinačkog poduhvata kojemu je krajnji cilj bilo stvaranje takozvane velike Hrvatske, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković.

Prije obraćanja predsjednika Vlade iz Banskih dvora je neslužbeno poručeno kako je premijer zabrinut i šokiran činom Slobodana Praljka koji je umro u bolnici nedugo nakon što je u sudnici u Haagu poslije pročitane presude popio otrov.

‘Prije svega u svoje i ime Vlade RH želim izraziti sućut obitelji Slobodana Praljka. Njegov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu. Vlada izražava sućut svim žrtvama svih zločina koji su počinjeni u ratu u BiH. Izražavamo nezadovoljstvo i žaljenje zbog današnje presude’, rekao je Plenković.

‘S tim u vezi želim još jednom podsjetiti na pomoć i potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini kada je bila izložena agresiji Srbije. Želim podsjetiti da su potpisani sporazumi u Washingtonu te u Splitu, kojima je Hrvatska vojska legalno djelovala u BiH i spriječila ponavljanje genocida kakav se dogodio u Srebrenici.

S Armijom BiH Hrvatska je vojska oslobodila velik dio teritorija BiH. Time su stvoreni temelji za okončanje rata. Tri puta smo se htjeli uključiti u proces kao prijatelj suda, ali su ti hrvatski zahtjevi odbijeni’, rekao je Plenković.

Plenković je rekao kako će Vlada razmotriti sve pravne i političke instrumente kako bi osporila neke dijelove današnje presude te da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u zbivanjima u BiH.

U tom smislu, rekao je, Hrvatska će ovo pitanje problematizirati pred Vijećem sigurnosti koje je i utemeljilo Haški sud.

‘Državni vrh nije mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako je navedeno u presudi. Apsurdno je da niti u jednoj pravomoćnoj presudi nije utvrđena odgovornost Srbije za udruženi zločinački poduhvat u BiH’, rekao je Plenković.

‘Hrvatskoj je neprihvatljiva današnja drugostupanjska presuda’, rekao je Plenković.

‘Jasno smo kazali da smo nezadovoljni ovom presudom’, rekao je premijer odgovarajući na pitanje je li današnja presuda ‘politika ili pravda’.

‘Hrvatska će nastaviti politiku okrenutu pomirbi prema Bosni i Hercegovini’, poručio je premijer.

‘Nisam sigurnosni stručnjak, ali nije uobičajeno da se tako nešto događa u sudnici, pogotovo u sudnici međunarodnog kaznenog suda’, rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje smatra li da je došlo do sigurnosnih propusta jer je Slobodan Praljak uspio unijeti otrov u sudnicu.

Izvor: Tportal.hr

 

Podijeli objavu