Podijeli objavu

Na samom početku obraćanja želim izraziti sućut obitelji generala Slobodana Praljka koji je radije dao život nego živio kao osuđenik za djela za koja je čvrsto vjerovao da ih nije počinio. Haagu je ostavio uteg dvojbe u ostvarenju njegove zadaće. Želim naglasiti kako se jučer u Haagu nije izricala presuda Hrvatskoj, niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak BiH kao države, braneći svoju opstojnost i opstojnost BiH kao države.

Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se obratila javnosti povodom presude Haškog suda i samoubojstva Slobodana Praljka u sudnici.

– Mi Hrvati moramo imati snage priznati da su neki počinili zločine i oni za njih trebaju odgovarati. Na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH. Svi se moraju izdići iznad toga. Za dobro oba naroda, pozivam bošnjačke čelnike da učine sve kako se ova presuda ne bi zloupotrebljavala, da označi završetak jednog i početak drugog razdoblja – kazala je predsjednica.

‘Haag je upao u zamku pogrešnog tumačenja svoje zadaće’

Dodala je kako će uskoro posjetiti BiH.

– Haški sud osnovan je sa svrhom primjene postojećeg humanitarnog i kaznenog prava, no on nije bio ovlašten za donošenje nove doktrine. Haag je očito upao u zamku pogrešnog tumačenja svoje zadaće, ispao je politički arbitar koji je pokušavao uspostaviti umjetnu ravnotežu krivnje – kazala je.

– Haški sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu. Nalogodavci nisu procesuirani, te zločini nisu povezani sa ideolozima i vrhom JNA koja se stavila u službu projekta Velike Srbije – smatra predsjednica. Napomenula je kako će o presudi govoriti u UN-u.

‘Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije u BiH’

– Hrvatska, na čelu s Tuđmanom,  u potpunosti je podržala referendum o samostalnosti, te među prvima priznala BiH. Hrvatska je primila nekoliko stotina tisuća izbjeglica,  deseci tisuća ranjenih Bošnjaka liječili su se u Hrvatskoj. Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije te je oslobodila velike dijelove BiH, spriječila je ponavljanje Srebrenice u Bihaću. Hrvatska je, zajedno s Armijom BiH, suočila Miloševića s neminovnim porazom, te ga natjerala da se svi sjednu za stol i time se završio rat, u partnerstvu sa SAD-om. Ovakvim završetkom mandata Haškog suda na svima nama je odgovornost iznaći snagu za pomirbu svih naroda na ovim prostorima. Izražavam sućut obiteljima svih žrtava rata. Sa zločinima se valja suočiti, u ime budućnosti. Hrvatska je to učinila, i čini, a to traži i od drugih. Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni, ne bojte se. Uz vas smo – poručila je.

Kad je riječ o bitnim državnim pitanjima, dodala je predsjednica, treba biti oprezan u izjavama jer danas vidimo koliko su Hrvatsku koštali neki postupci bivših državnika.

– Borit ćemo se svim pravnim i političkim sredstvima za pravdu. Želim da rat i svu nesreću koju je na ovim prostorima izazvala velikosrpska agresija ostavimo polako iza sebe, gledajući prije svega budućnost – kazala je predsjednica.

Podsjetimo, predsjednica je u srijedu prekinula posjet Islandu i vratila se u Hrvatsku.

Šestorici čelnika Herceg- Bosne Haški sud je  u četvrtak pravomoćno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH; Prliću 25, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora. Nakon što mu je pročitana presuda Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je preminuo u bolnici.

Izvor: 24 sata

Podijeli objavu