Podijeli objavu

FIFA je odustala od dosadašnjeg određivanja jakosnih skupina prema kontinentalnim federacijama i za World Cup u Rusiji jakosne skupine određene su prema FIFA-inoj ljestvici objavljenoj 16. listopada.

Hrvatska je tako smještena u drugu jakosnu skupinu, a u prijevodu to znači da ne možemo u skupini igrati protiv Španjolske, Švicarske, Engleske, Kolumbije, Meksika, Urugvaja i Perua.

Za nositelje su postavljeni domaćin Rusija, teNjemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska. Od ovih osam reprezentacija ‘Vatreni’ imaju najgori skor s Portugalom. U četiri međusobne utakmice upisali smo četiri poraza, a posljednji na lanjskom EURO-u u Francuskoj u osmini finala.

Nikada nismo pobijedili niti Brazil. U tri međusobne utakmice imamo remi i dva poraza i to oba ostvarena na svjetskim prvenstvima. U Njemačkoj 2006. smo izgubili 0-1, a na posljednjem SP-u 2014. u Brazilu 1-3.

Negativan skor hrvatska vrsta ima i protiv Francuza. U pet međusobnih ogleda doživjeli smo tri poraza uz dva remija. Argentinu smo jednom pobijedili u četiri međusobna susreta, dok protiv aktualnih svjetskih prvaka Nijemaca imamo po dvije pobjede i poraza, te jedan remi.

Najbolji skor imamo protiv Rusije. U tri susreta ostvarili smo jednu pobjedu i dva neodlučena ishoda. Pozitivan hrvatska reprezentacija ima i protiv Belgije i protiv Poljske.

Hrvatska će u Rusiji nastupiti na svom petom svjetskom prvenstvu. U dosadašnja četiri nastupa Hrvatska je odigrala 16 utakmica, ostvarivši 7 pobjeda dva remija i 7 poraza uz pozitivnu razliku pogodaka 21-17.

Protiv europskih reprezentacija igrali smo pet susreta ostvarivši četiri pobjede (Rumunjska, Njemačka, Nizozemska, Italija), a izgubili smo jedino od Francuske (1-2) . S reprezentacijama iz Srednje i Južne Amerike, te Kariba igrali smo sedam puta i pritom upisali šest poraza i jednu pobjedu. Po dva puta su nas pobjeđivali Brazilci i Meksikanci, a po jednom Argentina i Ekvador, dok su ‘vatreni’ na svjetskoj premijeri porazili Jamajku.

Od azijskih reprezentacija igrali smo jedino s Japanom i to dva puta, ostvarivši pobjedu i remi, dok smo protiv Australije remizirali 2-2. Od afričkih reprezentacija smo igrali jedno protiv Kameruna pobijedivši ga 4-0.

Izvor: Sportske novosti

Podijeli objavu