Podijeli objavu

Tisuće Hrvata izreklo je molitve te upalilo svijeće u središtu Mostara i u drugim središtima u BiH izražavajući suosjećanje s obitelji generala Slobodana Praljka koji je u srijedu u sudnici Haškoga suda izvršio samoubojstvo te s ostalim hrvatskim uznicima u Den Haagu.

Ispred središnjeg spomen obilježja braniteljima iz Domovinskog rata na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru brojni Hrvati upalili su svijeće.

Prije toga je u mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve služena sveta misa zadušnica za nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka.

I na trgovima u drugim središtima gdje žive Hrvati od Hercegovine, Središnje Bosne i Posavine paljene su svijeće za hrvatske žrtve i haaške uznike.

Na tri stijega ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru spuštene su zastave Bosne i Hercegovine, hrvatskog naroda u BiH, te HVO-a na pola koplja.

Tijekom današnjeg izricanja drugostupanjske presude šestorici nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne u Haaškoj sudnici, general Slobodan Praljak je glasno ustvrdio kako nije zločinac te da odbacuje presudu nakon čega je popio tekućinu od koje je kasnije umro. Drugostupanjskom presudom izrečena je kazna zatvora od 111 godina te je potvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata i navodna uloga Hrvatske u agresiji na BiH.

U Mostaru zatvoreni kafići, na ulicama veliki broj policije i građana

U Mostaru su podignute tenzije nakon presude Haaškog suda u slučaju “Prlić i ostali” kao i nakon samoubojstva Slobodana Praljka koji je, nezadovoljan presudom, popio otrov.

Policija je izašla na ulice u istočnom dijelu grada, dok su se u zapadnom dijelu grada zatvarali kafići.

Iako su dužnosnici iz BiH i Hrvatske pozvali na smirivanje tenzija, u gradu na Naretvi su večeras mnogi izašli i zapalili svijeće za Praljka, kao i za ostale osuđene danas u Haagu, nezadovoljni presudom.

Mirni prosvjed u Orašju

U Orašju je u srijedu navečer održan mirni prosvjed u povodu presude Haškog tribunala na kojemu je odana počast generalu Slobodanu Praljku. Kod središnje spomenika braniteljima Orašja i bosanske Posavine zapalili su svijeće.

Izvor: Hina

Podijeli objavu