Podijeli objavu

Ruski predsjednik Vladimir Putin stao je u petak u obranu “tradicionalnih vrijednosti” sudjelujući na biskupskoj sinodi Moskovskog patrijarhata prvi put u povijesti, što puno govori o bliskim vezama Kremlja i Ruske pravoslavne crkve.

“Primjećujemo u mnogim zemljama eroziju tradicionalnih vrijednosti, što dovodi do urušavanja društva (…). Indiferentnost i gubitak temeljnih vrijednosti dovode do radikalizma, ksenofobije i vjerskih sukoba”, rekao je ruski predsjednik pred patrijarhom Kirilom i 350 biskupa okupljenih u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi.

“Danas se dogodio povijesni događaj: predsjednik ruske države došao je na biskupsku sinodu”, rekao je patrijarh Kiril, kako prenosi RIA Novosti.

Jačanje Crkve pod Putinom: Zatvor zbog “vrijeđanja osjećaja vjernika”

Sinoda je sazvana povodom 100. obljetnice obnove Moskovskog patrijarhata, koji je početkom 1700-ih ukinuo car Petar Veliki. Pravoslavnom crkvom od tada je upravljao Sveti Sinod, tijelo pod kontrolom države, a 1917. ponovno je dobila patrijarha.

Od dolaska Putina na vlast 2000., Crkva je postala privilegirani sugovornik Kremlja i ima sve veći utjecaj u društvu. Vratila je mnoge manastire i crkve koje su joj oduzeli komunisti, u škole je uveden Vjeronauk i usvojen je zakon koji predviđa kaznu zatvora za “vrijeđanje osjećaja vjernika”.

Izvor: Hina

Podijeli objavu