Podijeli objavu

Na danas održanom ročištu, bliski Trumpov suradnik priznao je da je lagao u istrazi vezanoj za rusko miješanje u američke izbore.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa Michael Flynn danas je na saslušanju priznao ono za što je bio optužen – da je lagao FBI-ju o svojim kontaktima s ruskim veleposlanikom u SAD-u.

Njegov ured optužuje ga u dokumentima predanim washingtonskom sudu da je lagao FBI-ju 24. siječnja.

Flynn je istražiteljima FBI-ja lagao da u prosincu 2016. nije zatražio od ruskog veleposlanika pri SAD-u da se suzdrži od eskalacije situacije nakon što je Washington nametnuo sankcije Moskvi, tvrdi Mueller.

Sankcije je nametnuo odlazeći predsjednik Barack Obama.

Flynn je također lagao da se ne sjeća da mu je ruski veleposlanik rekao da je Moskva odlučila biti umjerena u svojem odgovoru na američke sankcije zbog njegovog zahtjeva, navodi se u dokumentima.

Dokumenti, koji nose datum 30. studenoga, također navode da je Flynn lagao da ranije u prosincu nije zatražio od ruskog veleposlanika da odgodi glasanje ili glasa protiv jedne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a te da veleposlanik nikada nije prenio ruski odgovor na to.

Kako javlja ABC News, Flynn će svjedočiti protiv Trumpa i reći kako ga je američki predsjednik uputio da ostvari kontakte s Rusima. Ovo svjedočenje moglo bi pobiti baš sve što je Trump do sad rekao o ovom slučaju te u konačnici dovesti do njegovog odlaska iz Bijele kuće.

Bijela kuća: ‘Ovim priznanjem teretio je samo sebe’

“Ništa u vezi priznanja krivnje ili optužbi ne tereti nikoga drugoga osim Flynna”, rekao je Ty Cobb, odvjetnik Bijele kuće.

“Lažni iskazi o kojima je riječ odražavaju lažne izjave koje je dao dužnosnicima Bijele kuće što je rezultiralo njegovom ostavkom u veljači ove godine”, rekao je, dodajući da njegovo priznanje krivnje “otvara put za brzo i logično zaključenje” istrage ureda posebnog tužitelja o ulozi Rusije u američkim predsjednikom izborima 2016. i mogućem dosluhu Trumpove kampanje.

Izvor. ABC News

 

 

Podijeli objavu