Podijeli objavu

Premijera dokumentarnog filma „Maribor najveće stratište Hrvata“ autora Romana Leljaka upriličena je 29. studenoga  u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

U programu premijere filma, uz autora,sudjelovali su: general Željko Glasnović, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i don Ante Jelić, predsjednik Hrvatskoga katoličkoga dobrotvornog društva.

”Maribor: Najveće stratište Hrvata” naziv je nove knjige i dokumentarnog filma Romana Leljaka, slovenskog publicista i istražitelja jugo-komunističkih zločina nakon završetka Drugog svjetskog rata, te istražitelja arhiva tajnih komunističkih službi. Knjiga i film govore o partizanskim zločinima u svibnju 1945. gdje je stradalo 30 tisuća Hrvata.

Don Anto Jelić istaknuo je:“ Bleiburg je nešto što se ne smije nikada zaboraviti, nego se uvijek o tome mora govoriti.Stradalo je puno ljudi tamo, i mladih i starijih, i žena i muškaraca i djece, također i vojnika i onih koji nisu bili vojnici. Stradali su zato što su se borili za svoj narod, za svoju zemlju”.

Istina trpi, ali ne umire, dok nema istine, nema katarze“, kazao je general Željko Glasnović.

 

Film je nastao na osnovu vojnih dokumenata, pronađenih u arhivu u Beogradu, a koji predstavljaju povijesne činjenice, sadrži izjave likvidatora Ive Križanca i generala JNA koji su ubili 30 000 ljudi.

“Svaki narod u Europi pobrinuo za svoje mrtve, Hrvatska i Slovenija su jedine države koje nisu uredile grobove svojih mrtvih, a Maribor je najveće stratište Hrvata. Nigdje u povijesti Hrvatske nema na jednom mjestu toliko mrtvih koliko ih ima u Teznom kraj Maribora”- kazao je Roman Leljak.

Čekali smo istinu, ona sada čeka nas.

Progledajm@

Podijeli objavu