Podijeli objavu
U istraživanju su pratili sedmogodišnje i trogodišnje djevojčice i dječake, te njihove navike odlaska u krevet. Oni koji nisu imali regulirano vrijeme odlaska u krevet pokazali su gore razultate od onih koji su svaku noć legli u isto vrijeme i spavali dovoljan broj sati.

Utvrđeno je i da trogodišnja djeca koja ne idu u krevet svaku noć u isto vrijeme imaju problem s reguliranjem emocija, te imaju veću šansu da budu gojazni kasnije u životu.

Upozoravaju da djeca mogu imati psihičkih problema i osjećati veliki umor ako liježu svaki put u različito vrijeme.

“Kada letite kroz vremenske zone teško vam je funkcionirati kada dođete na odredište. Isto je i kod djece kada im mijenjate navike spavanja. Mučit će se više nego odrasli. San je bitan za formiranje i pohranu sjećanja, za svakodnevno učenje i esencijalno je za djecu”, kazala je dr. Yvonne Kelly sa Sveučilišnog koledža u Londonu.

U studiji je sudjelovalo više od 11.000 djece koje su pratili tijekom četiri godine. Dr. Kelly je poručila roditeljima da ne očajavaju jer mogu napraviti promjenu. Kod djece čiji su roditelji naknadno uveli precizan termin odlaska u krevet utvrđeno je da je došlo do pozitivne promjene i napretka u razvoju.

Izvor: Klix.ba
Podijeli objavu