Podijeli objavu

PYONGYANG – Vojnici i građani Poyngyanga izašli su na ulice kako bi proslavili uspješno lansiranje novog interkontinentalog balističkog projektila u Sjevernoj Koreji.

 Riječ je o projektilu za koji je Sjeverna Koreja kazala da može doseći bilo koji dio teritorije SAD-a. Civli su plesali, a vojnici marširali smijući se.

“Uspješno testiranje novog tipa projektila Hwasong-15 izazvao je veliko veselje i uzbuđenje vojnika i civila u DPRK-u. Radnici, mladi i studenti su plesali u krugovima u različitim dijelovima Pjongjanga. Plesali su iz pjesme “Naš lider kojeg narod voli” i ‘Zemlja naroda’, izražavajući na taj način najveću počast i čestitku vrhovnom lideru Kimu Jong-unu koji je zabilježio veliki uspjeh u povijesti pretvorivši Sjevernu Koreju u nuklearnu silu i okončao povijest agresije i nuklearne prijetnje imeprijalista”, priopčila je novinska agencija KCNA.

Lansiranje Hwasnoga-15 lično je nadgledao Kim Jong-un. Projektil je veći od prethodnog modela i domaće je izrade čime su prevazišli potrebu da kupuju oružje od Kine.

Sjeverna Koreja tvrdi kao neće koristiti ove oružje već da mu je svrha zastrašivanje.

Tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje su povećane tokom posljednjih mjeseci. Dok Pyongyang nastavlja s nuklearnim programom uprkos osudama međunarodne zajednice i sankcijama, Washington sa saveznicima nastavlja izvoditi vojne manevre u blizini granice Sjeverne Koreje. Obje strane su zaoštrile retoriku.

Izvor: KCNA

Podijeli objavu