Podijeli objavu

Američki senat izglasao je zakon o poreznoj reformi. Nakon cjelodnevnih nastojanja republikanskih čelnika da u Senat dovedu dovoljan broj članova kako bi njihov prijedlog zakona uspio dobiti potrebnu većinu, zakon je donesen u ranim jutarnjim satima subote.

Glasovanje je bilo prilično neizvjesno, na kraju je završilo s 51 naprema 49, javlja CNN. Senator Bob Corker iz Tennesseeja bio je jedini republikanac koji nije podržao zakon koji je došao iz redova njegove stranke. Izrazio je zabrinutost zbog povećanja deficita.

OŠTRE KRITIKE DEMOKRATA

U burnoj raspravi koja je trajala cijeli dan, demokrati su uputili oštre kritike republikancima prozivajući ih nisu dali dovoljno vremena članovima Senata da iščitaju cjelokupnu legislativu kojom se želi revidirati porezni sustav Sjedinjenih Američkih Država.

Demokratski senatori požalili su se i da su amandmani, koji su usvojeni u posljednji trenutak kako bi se na prihvaćanje privolili neodlučni republikanci, loš zakon učinili još gorim i otvorili rupe u zakonu koje će bogatima omogućiti izbjegavanje plaćanja poreza. “Republikanci su uspjeli loš zakon učiniti još gorim. Pod krinkom tajnovitosti i žurbe, promjene usvojene u posljednji trenutak još će više novca staviti u džepove bogatih i korporacija”, rekao je senatski demokratski čelnik Chuck Schumer.

TRUMPOVA VELIKA POBJEDA

Ipak, republikanci su na kraju prevladali u Senatu i na taj način ostvarili veliku pobjedu za sebe i američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je ranije rekao da želi da se usklađeni paket poreznih zakona prihvati do kraja godine. Porezna reforma bit će prva velika reforma u Trumpovom mandatu.

“Prvi put od 1986. Predstavnički dom i Senat usvojili su veliki preustroj poreznog sustava”, rekao je republikanski predsjednik doma Paul Ryan. “Prilika kao što je ova ukazuje se jednom u generaciji i mi je trebamo iskoristiti”.

NEIZVJESNO GLASOVANJE

Nakon početne neizvjesnosti što se tiče glasovanja, republikanci su uspjeli osigurati potrebnih minimalno 50 ruku kako bi njihov zakon prošao. “Imamo dovoljno glasova”, izjavio je Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, u petak poslijepodne.

Zakon koji je sada usvojen mora se do kraja prosinca uskladiti do s onim koji je sredinom studenoga usvojio Predstavnički dom Kongresa. Republikanci su tako izbjegli scenarij koji su doživjeli ovoga ljeta kada su ostali bez dovoljno ruku kada se glasalo o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Izvor: CNN

Podijeli objavu