Podijeli objavu

Gotovo 14000 arheoloških nalazišta i povijesnih spomenika u Sjedinjenim Državama moglo bi biti izgubljeno do kraja stoljeća zbog rasta razine mora uslijed klimatskih promjena, upozorili su znanstvenici.

Nalazi ukazuju koliko velik dio globalne kulturne baštine bi mogao biti unšten, kaže studija. Svako desete areheološkio nalaziše nalaizirano u devet obalnih država jugoistoka SAD-a riskira naći s epod morem. Projicirani rast razina more rezultirat će gubitkom znatnog dijela spomenika i nalazišta iz pretkolumbovskog razdoblja i poslije njega, upozorili su autori studije u časopisu PLoS ONE.

“Postoje ozbiljne zabrinutosti zbog prijetnje globalnih klimatskih promjena arheološkoj i povijesnoj baštini”, rekli su autori. Znanstvenici predviđaju da su razine mora na putu da do 2100. godine  u prosjeku globalno porastu za jedan metar. U prvoj studiji takvih razmjera istraživači su podatke o nadmorskoj visini arheoloških i povijesnih nalazišta i spomenika duž Atlantika i Meksičkog zaljeva spojili s predviđanjima rasta razine mora.

To je samo mali dio”, rekao je zakladi Thomson Reuters suautor studije David Anderson, profesor arheologije na sveučilištu države Tennessee. “Povijest nastanjivanja ljudi u obalnim regijama ide tisućama godina unatrag i nalazimo se pred gubitkom svega toga”, rekao je.

Utvrde na Floridi Castillo de San Marcos i Fort Matanzas iz 17. i 18.  stoljeća nalaze se među povijesnim nacionalnim spomenicima SAD-a koji bi mogli nestati. Druga nalazišta i spomenici u opasnosti obuhvaćena studijom nalaze se u državama Maryland, Virdžinija, Sjeverna Karolina, Georgia, Alabama, Mississippi i Louisiana. Autori studije pozivaju na raspravu o tome koje dijelove povijesti treba spašavati premještanjem i dokumentirati za budućnost.

Izvor: Hina

Podijeli objavu