Podijeli objavu

Nakon povratka iz Azije, papa Franjo održao je posljednji angelus uoči Božića. Zahvalio je svima koji su ga pratili molitvama na apostolskom putovanju u Mjanmar i Bangladeš, u kojem je prvi put javno izrekao ime progonjene mjanmarske muslimanske manjine – Rohingya.

Savjetovali su mu da ne spominje ime naroda koji Mjanmar želi izbrisati s lica zemlje, upozoravali ga da će izazvati diplomatski incident, ali papa ih nije želio slušati. Došao je u Bangladeš i poručio svijetu – Bog se danas zove i Rohingya. Na Trgu svetog Petra zahvalio je Gospodinu što je mogao upoznati ljude koji su ga okrijepili svojim svjedočanstvima. “Sjećam se tolikih lica na kojima sam mogao vidjeti životna iskušenja, ali bila su nasmijana i odavala plemenitost. Sve ih nosim u srcu i molitvi”, kazao je Papa. Noć prije, na letu iz Azije u Rim, otkrio je kako je plakao kad je u Dhaki upoznao 16 Rohingya i tražio njihov oprost.

Iz zrakoplova je poslao poruku i svjetskim vođama – maknite se s ruba mogućeg uništenja čovječanstva zbog iracionalnog stava o nuklearnom oružju. “Došli smo do točke kada čovjek u svojim rukama ima kapacitet da nas vrati u kameno doba”, poručio je. “O tome bi se moglo raspravljati, ali moje je mišljenje, uvjerenje, da smo dosegnuli granicu moralne opravdanosti posjedovanja i uporabe nukleadnog oružja”, rekao je. “Zašto? Jer se danas, s takvim nuklearnim arsenalom, izlažemo opasnosti da uništimo čovječanstvo, ili u najmanju ruku veći dio čovječanstva”, rekao je.

Poslije podnevnog nagovora Papa je vjernicima i hodočasnicima zaželio sretno došašće.

Izvor: Hrt.hr

Podijeli objavu