Podijeli objavu

Dan nakon što je američki Senat podupro poreznu reformu Trumpove administracije, njujorški gradonačelnik Bill de Blasio sudjelovao je na prosvjedima ispred burze na Wall Streetu. Ako se plan reformi ugradi u zakon, rekao je de Blasio, povećat će se nejednakosti – bogati će biti još bogatiji, a radnici će patiti.

Jedina božićna želja američkog predsjednika Donalda Trumpa, porezna reforma, najveća u posljednjih 30 godina, još od 1986., i vremena predsjednika Ronalda Reagana, napokon se ispunila. Predložena mjera srezat će porez na tvrtke na 20 s dosadašnjih 35 posto nakon godinu dana, te porezno rasteretiti male tvrtke i pojedince, čime bi se dodalo oko 1,4 bilijuna dolara sadašnjem dugu od 20 bilijuna dolara.

Predsjednik Trump republikancima čestita u povodu svoje i njihove prve pobjede, jer su, kaže, Sjedinjene Države “jedan korak bliže masovnim poreznim olakšicama za zaposlene obitelji”. “Taj proračun ima dobrih i loših strana. Dobar dio bio bi povećanje ulaganja u Sjedinjene Države”, smatra William Cline s Instituta za međunarodnu ekonomiju.

Protivnici reformi naglašavaju kako će one ugroziti socijalnu sigurnost i zdravstvenu zaštitu. “Trumpov porezni plan stavio je nejednakost dohotka na steroide. Doslovno, jedna od najvećih prednosti bogatstva korporacijama i najveći postotak procjene u povijesti SAD-a. Šezdeset posto olakšica tih iznosa namijenjeno je za jedan posto ljudi. To će oštetiti studente, starije osobe, vlasnike kuća…”, kazao je njujorški gradonačelnik Bill de Blasio.

Većina Amerikanaca u svim razredima dohotka mogla bi vidjeti skromne porezne olakšice do 2026. godine. Obitelji, pak, koje zarađuju manje od 75.000 dolara godišnje, vjerojatno će se odmah suočiti s većim porezima. Dovoljno razloga za prosvjede protiv porezne reforme. Senat sada mora uskladiti izglasani zakon s onim koji je prošlog mjeseca odobrio Zastupnički dom, prije nego što ga potpiše predsjednik Trump i tako ga ozakoni.

Izvor: Hrt.hr

Podijeli objavu