Podijeli objavu

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) poručila je u ponedjeljak da neće pristati da Sjeverna Irska ostane “regulatorno usklađena” s Europskom unijom nakon Brexita kako bi se izbjegla ‘tvrda’ granica nakon čega je britanska vlada odustala od dogovora s Bruxellesom oko irske granice.

“Vrlo jasno smo kazali: Sjeverna Irska mora izići iz EU-a pod jednakim uvjetima kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva”, rekla je predsjednica strankeArlene Foster novinarima u Belfastu, reagirajući na vijest da je postignut dogovor o tom ključnom pitanju.

“Nećemo prihvatiti bilo kakav oblik regulatornog odstupanja koje ekonomski ili politički razdvaja Sjevernu Irsku od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva”, kazala je.

“Ekonomska i ustavna cjelovitost Ujedinjenog Kraljevstva ni na koji način neće biti kompromitirana.”

Sjevernoirski unionisti u britanskom parlamentu osiguravaju većinu vladi premijerke Therese May.

Izvori iz irske vlade kazali su ranije u ponedjeljak da je Velika Britanija pristala da Sjeverna Irska ostane ‘regulatorno usklađena’ s Europskom unijom nakon Brexita kako bi se izbjegla ‘tvrda’ granica.

‘Postignut je dogovor o cjelovitom rješenju za irska pitanja’, rekao je jedan od izvora.

‘Ključna fraza je jasna predanost zadržavanju regulatorne usklađenosti kad je riječ o pravilima carinske unije i unutarnjeg tržišta koja su potrebna kako bi se podržao Sporazum postignut na Veliki petak, gospodarstvo na otoku i granica.’

To po irskim izvorima znači da je Velika Britanija pristala zadržati na području Sjeverne Irske propise koji se odnose na zajedničko europsko tržište i carinsku uniju slične onima koji su sada na snazi kako u regulatornom smislu ne bi bilo razlike u odnosu na pravila koja su na snazi u Republici Irskoj, odnosno u Europskoj uniji.

U okviru mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj postignut je sporazum o ukidanju fizičke granice između Irske i Sjeverne Irske. Sporazum postignut na Veliki petak 1998. godine omogućio je slobodan protok ljudi, roba i usluga i doveo do visokog stupnja integriranosti dvaju gospodarstava i to bi bilo dovedeno u pitanje kada bi se ponovno uspostavile granične i carinske kontrole.

Republika Irska kazala je da neće pristati na bilo kakve fizičke granice, a u tome ima čvrstu potporu Europske unije.

Ako se to dopusti Sjevernoj Irskoj, London i Škotska smatraju da bi i oni trebali imati poseban status nakon Brexita kako bi mogli ostati na zajedničkom europskom tržištu i u carinskoj uniji.

‘Goleme implikacije za London ako je Theresa May pristala da je moguće da dio Ujedinjenog Kraljevstva ostane na zajedničkom tržištu i u carinskoj uniji nakon Brexita’, komentirao je na Twitteru gradonačelnik Londona, Sadiq Khan. ‘Stanovnici Londona glasali su premoćnom većinom da ostanu u EU i sličan dogovor mogao bi ovdje sačuvati desetke tisuća radnih mjesta’, dodao je.

Predsjednica škotske vlade Nicola Sturgeon također smatra da bi se dogovor sa Sjevernom Irskom moglo primijeniti i na druge dijelove zemlje.

‘Ako jedan dio Ujedinjenog Kraljevstva može zadržati regulatornu usklađenost s Europskom unijom i zapravo ostati na zajedničkom tržištu (što je ispravno rješenje za Sjevernu Irsku), zasigurno ne postoji dobar praktičan razlog zašto drugi ne mogu’, ocijenila je na Twitteru.

Velika većina Škota glasala je na referendumu za ostanak u EU.

Izvor: Hina

 

Podijeli objavu