Podijeli objavu

Vijeće Lige arapskih država u utorak je zatražilo od Sjedinjenih Američkih Država da se pridržavaju svih rezolucija Ujedinjenih naroda u vezi s Jeruzalemom.

Nakon hitnog sastanka koji je sazvala Palestina, ovo vijeće, koje se nalazi u Kairu, pozvalo je američku administraciju da nastavi igrati pozitivnu, pravednu i nepristranu ulogu u postizanju trajnog i sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku, na osnovu rezolucija UN-a, normi međunarodnog prava, Arapske mirovne inicijative iz 2002. godine, dvodržavnog rješenja i principa zemlje za mir, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

Vijeće je također zatražilo od SAD da se pridržavaju rezolucije UN-a o Jeruzalemu, uključujući rezolucije Vijeća sigurnosti 252 (iz 1968. godine), 267 (iz 1969.), 465, 476 i 478 (1980.), 2334 (2016.) i principa međunarodnog prava, koji sve izraelske aktivnosti i zakone čiji je cilj mijenjanje pravnog i povijesnog statusa Istočnog Jeruzalema smatraju nevažećim i bezvrijednim.

– Ove rezolucije Istočni Jeruzalem smatra integralnim dijelom palestinske teritorije okupirane 1967. godine. Svako priznavanje grada Jeruzalema kao prijestonice okupatorske sile, osnivanje bilo kakve diplomatske misije u Jerusalemu ili njezino prebacivanje u taj grad čin je otvorene agresije protiv arapskog naroda, prava palestinskog naroda i svih muslimana i kršćana. Takvo nelegalno priznavanje bi predstavljalo ozbiljnu prijetnju miru, sigurnosti i stabilnosti u ovoj regiji, kao i šansama za mir i dvodržavnom rješenju – ističe ovo vijeće.

Izvor: WAFA

Podijeli objavu