Podijeli objavu

Belgijski sudija službeno će u srijedu okončati postupke izručenja smijenjenog katalonskog lidera Carlesa Puigdemonta i četiri njegova zamjenika, nakon što je Španjolska povukla zahtjev, navode tužitelji u priopćenju.

Tijekom sudskog saslušanja, sudija “neće imati drugog izbora nego da odluči da je slučaj bez osnove”, izjavili su tužitelji nakon što je Španjolska službeno povukla europski nalog za uhićenje Puigdemonta.

Belgijski tužitelji prošlog mjeseca zatražili su od sudije da odobri nalog koji je izdao Madrid za pet osoba u prvom krugu, nakon čega se očekivala borba u sudnici, sa prvom odlukom koja je zakazana za 14. prosinac.

Ali, u utorak, španjolski sudija je odlučio povući nalog jer su Puigdemont i ostali “pokazali namjeru da se vrate u Španjolsku” i da sudjeluju na regionalnim izborima 21. prosinca, prenosi AFP.

Belgijski tužitelji izjavili su da su im španjolske vlasti potvrdile “definitivni karakter njihove odluke”, navodi se u priopćenju.

Ali još uvijek postoji španjolska potjernica za Puigdemontom, što znači da će bjegunci biti zadržani po dolasku u zemlju.

Puigdemontov odvjetnik Paul Bekaert ranije je rekao belgijskom dnevniku L’Echo da katalonski lider neće “napustiti Belgiju”.

Sve se događa nakon što je katalonska izborna kampanja počela, a Puigdemont u ponedjeljak razgovarao sa pristalicama u Kataloniji putem video linka.

Madrid je zakazao nove izbore nakon proglašenja neovisnosti 27. listopada, nakon što je odbacio katalonsku vladu i obustavio autonomiju regije.

Izvor: AFP

Podijeli objavu