Podijeli objavu

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša, no neki ruski sportaši će ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom.

MOO je suspendirao i predsjednika Ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Žukova, koji je član MOO-a, zabranio je i dolazak ruskog ministra sporta i zamjenika premijera Vitalija Mutka te još nekim dužnosnicima Ruskog Olimpijskog odbora i ministarstva sporta na ZOI u Pjongčangu.

Odluka MOO-a je očekivana nakon brojnih dopinških nalaza i priznanja sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, poglavito na prošlim Igrama u Sočiju prije četiri godine. Prije 18 mjeseci MOO je odluku o nastupima ruskih sportaša na OI u Rio de Janeiru prepustio ponaosob međunarodnim sportskim asocijacijama, pa je čak 70 posto Rusa ipak sudjelovalo na tim Igrama.

 “Pronađeni su dokazi sistematične manipulacije antidopinških pravila i sistema”, stoji u objašnjenju IOC-a.

Iako je Rusiji zabranjen nastup na ZOI, pravo nastupa imat će ruski sportaši koji dokažu da su ‘čisti’, ali se neće smjeti natjecati pod ruskom, nego neutralnom zastavom. Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji započinju 9. veljače, a sada na njima pravo domaćina neće imati domaćini prošlih Igara.

“Doping u ruskom sportu je dosad neviđeni napad na integritet olimpizma i sporta uopće. Odluka o izbacivanju Rusije je logičan odgovor na sustavni doping, a došla je na traženje svih ostalih sportaša koji nikad nisu i nikad neće uzimati doping”, kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Riječ je o velikom udarcu za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je usred spektakularnih priprema za skoro Svjetsko nogometno prvenstvo kojemu je Rusija domaćin, piše CBS.

Da bi Rusija mogla biti sankcionirana na takav način, postalo je jasno prošli mjesec kada je Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila da Rusija nije poštovala sve antidopinške standarde. Ta je agencija još u srpnju 2016. godine poduzela mjere zbog otkrića istrage Richarda McLarena da je više od 300 ruskih testova na doping bilo lažirano.

Budući da se to događalo pod paskom Ruskog olimpijskog odbora, Thomas Bach, predsjednik MOO-a, napao je Rusiju zbog ‘bespresedanskog udara na čast Igara’. Provedena istraga razotkrila je dogovore o dopingu između ruskih sportaša i dužnosnika Odbora. Ruski dužnosnici negiraju optužbe.

WADA je objavila da ruska strana, među ostalim, nije dopustila njihovim ljudima ulazak u laboratorij u Moskvi. Zato je daljnje postupanje u ruskom slučaju prepušteno Međunarodnom olimpijskom odboru.

Aleksandar Žukov, predsjednik Ruskog olimpijskog odbora, rezultate istrage WADA-e nazvao je smiješnima. Više od 20 ruskih sportaša dobilo je od studenoga ukor Međunarodnog olimpijskog odbora zbog varanja na Olimpijskim igrama 2014., održanima u ruskom Sočiju. Nekima su oduzete zlatne medalje, drugi su retroaktivno diskvalificirani. A mnogi su izrijekom na neodređeno vrijeme izbačeni s budućih Olimpijskih igara, uključujući ove u Koreji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije ni priznao, niti odbacio optužbe o sudioništvu države, unatoč inkriminirajućim porukama ruskog kemičara Grigorija Rodčenka koje je objavio New York Times. Putin je sankcije sportašima objasnio političkim motivima te je čak optužio Washington da pokušava diskreditirati njegovu vladu i na taj način utjecati na predsjedničke izbore zakazane u ožujku. Zabrana nastupa ruskim sportašima na tom natjecanju u domaćoj bi javnosti bila protumačena kao težak udarac Putinu.

Izvor: Sportske novosti.hr

 

Podijeli objavu