Podijeli objavu

Čin vašeg Slobodana, našeg suborca i već 14 godina susjeda iz ćelije A210, povijesnog je značenja kojeg nismo ni svjesni u ovome trenutku, čin upozorenja međunarodnoj zajednici i njezinim tijelima koja na svojoj savjesti nose njegov život”, napisali su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Valentin Ćorić u pismu obitelji pokojnog Slobodana Praljka.

Provjere pritvorenika i noću Pismo izgleda zgužvano, što znači da je prošlo puno ruku. Ali, s obzirom na to odakle je stiglo, to nije ni čudno. “Pritvorska jedinica UN-a, Haag, 1. prosinca 2017.”, stoji u zaglavlju. Naslovljeno je na obitelj Slobodana Praljka. Večernji list imao je uvid u to pismo, koje će, kako doznajemo, biti odneseno u prostorije Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu i prepisano u knjigu žalosti koja je ondje otvorena za generala Praljka.

“U potpunu uvjerenju i promišljenoj odluci vrhunske hrabrosti, vaš i naš Slobodan, žrtvujući život za istinu, iskazao je na jedini preostali mu način protest protiv nanesene nepravde – proglašavanja pravno i činjenično udruženog zločinačkog pothvata, čiji su članovi ne samo mi osuđeni nego i tisuće časnika i vojnika HV-a i HVO-a te dužnosnika Republike Hrvatske i institucija Herceg-Bosne”, piše na početku.

“Sud nije htio prihvatiti njegove i naše jasne dokaze o borbi za slobodu jednog naroda, s tisućama primjera potpore RH, HVO-a i Herceg-Bosne našoj Bosni i Hercegovini i pripadnicima muslimansko-bošnjačkog naroda, koji govore da je istina sasvim drukčija od one koju su konstruirala tijela ovog ad hoc Suda”, nastavlja se dalje u pismu.

Nakon toga slijedi prvotno citirani ulomak, a potom još dva paragrafa. Žrtve ratnih zločina koji su bili predmet optužnice i suđenja u pismu se ne spominju. “Na organiziranoj misi u pritvoru molili smo za njegovu dušu te za sve nas da nas ne preplavi srditost, već uvjerenje u Božansku pravdu. Pravdu koju je, kad već nije ovdje na Zemlji, Slobodan dočekao u nekom mnogo boljem svijetu od ovoga.”

“Kaća, Nataša, Nikola, Tanja, Zorane te svi ostali članovi obitelji, primite najdublju sućut i dignite glavu, kako bi vam to i Slobodan rekao u ovome trenutku”, završava pismo. Prema posljednjim neslužbenim informacijama, komemoracija za generala Praljka, koju Hrvatski generalski zbor planira organizirati u dvorani Lisinski u Zagrebu, najvjerojatnije će se održati u ponedjeljak u 12 sati. U Haagu nema novih službenih informacija iz dviju istraga koje se vode nakon Praljkova trovanja kalijevim cijanidom u sudnici.

Jednu vodi nizozemsko javno tužiteljstvo, a drugu sam ICTY koji istražuje sigurnosne propuste. No, neslužbeno od upućenih izvora doznajemo da je u pritvorskoj jedinici UN-a u zatvoru u Scheveningenu značajno pojačan stupanj sigurnosti. Uvedene su dodatne kontrole, pretresi, a prema jednom izvoru pritvorenici se noću bude svakih pola sata kako bi se provjerilo da su živi. Sve to očito i zbog straha, odnosno jedne od pretpostavki iz istrage, da je čitav prostor kontaminiran ako se u jednom primjeru pokazalo da je u njega unesen smrtonosni otrov.

Otrov je mogao unijeti sam? Također neslužbeno doznajemo da se u istrazi barata barem teoretskom pretpostavkom da je Praljak mogao unijeti otrov sam, bez pomoći ikoga izvana kad se posljednji put prije nekoliko godina vraćao s privremene slobode u ćeliju u Scheveningenu. Odnosno, da je kalijev cijanid u prahu potajno unio i čuvao svih tih godina. Službenih potvrda za takvu pretpostavku nema.

Izvor: Večernji.hr

Podijeli objavu