Podijeli objavu

Koje ste dijete u obitelji može otkriti puno o vama, više nego mislite – na primjer, jeste li problematični, kakvog ste zdravlja, kakva vam je osobnost… Prema novoj studiji moguće je po tom podatku predvidjeti i hoće li netko biti kriminalac, otkriva Reader’s Digest.

Prema istraživanju Tehnološkog instituta u Massachusettsu u SAD-u, dječaci rođeni kao drugo dijete u obitelji imaju veće šanse da budu problematični (u usporedbi sa starijim bratom ili sestrom). Slične rezultate dobili su i stručnjaci iz Danske i Finske.

Samim time što su možda problematičniji, veće su šanse i da će postati kriminalci.

Njihova problematičnost uglavnom nema veze sa zdravstvenim stanjem ili edukacijom. Zapravo, prema nekim studijama djeca rođena kao druga u obitelji su obično zdravija. Imala su isto obrazovanje.

Problematična narav mogla bi biti rezultat toga što su kao djeca dobivali manje pažnje od svojih roditelja nego stariji brat ili sestra. Uz to, prvorođeni nisu imali konkurenciju u najranijem djetinjstvu, dok kod kasnije rođene djece to nije slučaj – oni su baš uvijek imali brata ili sestru i nikada pažnja roditelja nije bila usmjerena samo na njih, navedeno je u studiji.

Ipak, i sami stručnjaci priznaju kako su potrebna još mnoga istraživanja kako bi se otkrili drugi čimbenici osim roditeljskog utjecaja.

Izvor: Reader’s Digest.

Podijeli objavu