Podijeli objavu
Zamjenik premijera i ministar financija Mateusz Morawiecki će zamijeniti Beatu Szydlo na čelu poljske konzervativne vlade, objavila je stranka na vlasti Pravo i pravda (PiS).
Glasnogovornica stranke Beata Mazurek je objasnila da se treba suočiti s novim zadacima u oblasti vanjske i unutarnje politike.
“Premijerka Beata Szydlo je predala ostavku političkom odboru PiS-a koji ju je prihvatio”, rekla je glasnogovornica novinarima. Odbor je za funkciju premijera predložio kandidaturu zamjenika premijera Mateusza Maroawieckog.
“Posljednji mjeseci su donijeli brojne važne promjene u unutrašnjoj i međunarodnoj politici”, rekla je Mazurek.
Stranka se planira usmjeriti na gospodarsku politiku
Komentatori smatraju kako se stranka planira više usmjeriti na gospodarske politike u bliskoj budućnosti, u čemu može biti korisno financijsko iskustvo Morawieckog.
Povećanjem zadataka u njihovu velikom planu promjena, nastupila je potreba korigiranja sastava vlade. Glasnogovornica je rekla da bi Beata Szydlo trebala ostati u vladi na mjestu zamjenice premijera. Agencija PAP navodi da bi druge promjene u vladi trebale nastupiti u siječnju.
 
Budući poljski premijer je bivši bankar
Budući poljski premijer Mateusz Morawiecki (49) je bivši bankar. Studirao je povijest na sveučilištu Wroclawa i ekonomiju i pravo u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Švicarskoj.
Godine 2015. odbacio je unosno mjesto predsjednika Bank Zachodni WBK i ušao u vladu PiS-a kao ministar za razvoj i zamjenik premijera, a 2016. je preuzeo portfelj financija.
“Podcjenjivanje uloge države u izgradnji suvremene gospodarske arhitekture je grijeh i apsolutna pogreška”, izjavio je u nedavnoj raspravi o evoluciji zemlje nakon pada komunističkog režima 1989.
Zalaže se za ulaganja i inovacije
Vrlo kritički se osvrnuo na svoje liberalne prethodnike. Taj dobar govornik zalaže se za ulaganja i inovacije, financirane proračunskim uštedama i povišenjem prihoda. On od Poljske želi stvoriti silu visokih tehnologija do 2030.
“Poljski san” o kojem govori i pokušava ostvariti putem “plana Morawiecki” sastoji se prije svega u jednakoj dostupnosti svih Poljaka temeljnim dobrima, radu i stanovanju, a to mu je prilika da optuži elite da nisu pružile jednake mogućnost svima.
Potpisuje socijalni program vlade
On također potpisuje socijalni program vlade, financijski vrlo težak, uz dječji dodatak nakon drugog djeteta od 115 eura po djetetu, sniženje dobi umirovljenja, povrat novca za lijekova starijim osobama, povećanje plaća itd.
Morawicki drži da je uloga njegova ministarstva osigurati potrebne fondove, posebice bespoštednom borbom protiv fiskalnih krađa.
“Vodit ćemo bespoštednu borbu protiv kriminalaca i mafijaša uz pomoć tehnologija 21. stoljeća”, obećao je u razgovoru za list Gazeta Polska.
Oženjen, otac četvero djece
Morawiecki je oženjen i otac četvero djece, a fan je nogometa i stolnog tenisa.
Govori engleski, njemački i ruski.
Izvor: Hina
Podijeli objavu