Podijeli objavu

Izaslanici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji je na jučerašnjoj sjednici prihvatio i Zastupnički dom tog parlamenta.  Ovaj zakon, za koji je naglašeno da je reformski, u proceduru je uputila Vlada FBiH, a izradilo ga je Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izaslanicima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine mirovina za one koji su otišli u mirovinu po novom zakonu o MIO.  Istaknuo je da je predviđeno da se redovno usklađivanje mirovina vrši 15. travnja svake godine.

”Zakonom se ostavlja mogućnost izvanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih penzija ako su pozitivni ekonomski pokazatelji”, naglasio je Drljača.  Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Osman Ćatić je kazao da se radi o veoma bitnom, reformskom zakonu kojim će sigurno biti ukinuti nepravda.

”Sada imamo situaciju da su mirovine veće od plaće. To se više ne smije dešavati. Ispravljene su i nepravde prema ženama šehida i poginulih boraca kojima će biti omogućeno da imaju mirovinu i kada djeca završe školovanje”, rekao je Ćatić objašnjavajući što je Klub Bošnjaka dao podršku novom zakonu o MIO-u.  Iz Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić, koji je bio gost sjednice, istaknuo je da će mirovine, prema ovom nacrtu, a prema proračunima sindikata policije, biti za 30 posto manje policijskim službenicima.

”Molim premijera da nađe rješenje za naš problem, jer nama nije do radikalnih mjera, naučili smo da štitimo naše građane i surađujemo”, poručio je Hadžiabdić.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o MIO-u, koji je Vlada utvrdila 24. listopada, planirana su jednokratna povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do srpnja 1998. godine u iznosu od deset posto i pet posto povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do 31. prosinca 2007. godine.

Izvor: Fena

 

Podijeli objavu