Podijeli objavu

 

Dok Europska unija donosi mjere za bolju zaštitu granica, na njezin račun stižu teške optužbe. Amnesty International tvrdi da europske vlade svjesno sudjeluju u mučenju i zlostavljanju migranata u Libiji. Iz te organizacije za ljudska prava kažu da imaju dovoljno dokaza za kolektivnu tužbu protiv Vlada članica Europske unije.

Migranti koje na Sredozemlju presretne libijska obalna straža završavaju u centrima za zadržavanje koji su poput pakla. Amnesty International tvrdi da je u centrima u Libiji trenutačno smješteno oko 20 tisuća ljudi, te da ih se muči, tjera na prisilni rad, ucjenjuje, pa čak i ubija.

Poseban je problem, kažu, što Europska unija podržava taj sustav. Libija je glavno odredište za sve migrante koji preko mora žele ući u Italiju i ostatak Europe. Nakon što je Unija počela libijskoj obalnoj straži plaćati da ih zaustavi, broj prelazaka drastično se smanjio. No prema izvješću Amnesty Internationala, europski novac završava u rukama libijskih dužnosnika koji surađuju s kriminalnim skupinama i krijumčarima ljudi.

”Oni jako dobro znaju što se događa i svejedno svojevoljno podržavaju sustav zadržavanja i zlostavljanja migranata bez postavljanja bilo kakve zaštitne mjere”, dodaje De Pieri.

Istodobno europski povjerenici predstavili su program za bolju zaštitu granica Europske unije. Riječ je o sustavu koji bi trebao stati na kraj potencijalnim teroristima s lažnim identitetima kakvi su znali ulaziti u Europu s migrantima. Europske baze podataka povezat će se jedinstvenim sustavom i biti dostupne za brzu provjeru službenicima na granici.

Izvor: Dnevnik.hr

Podijeli objavu