Podijeli objavu

Na summitu o klimi u Parizu okupio se i niz globalno poznatih osoba poput Arnolda Schwarzeneggera, Seana Penna, Michaela Bloomberga i Billa Gatesa.

Hrvatska snažno podržava sve napore na zaustavljanju i usporavanju globalnog zatopljavanja i daje konkretan doprinos ispunjavanju zacrtanih ciljeva u području zaštite klime, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon završetka summita o klimi u Parizu, gdje se okupilo nekoliko desetaka zemalja svijeta, a njih 50-tak je bilo predstavljeno na najvišoj razini.

Summit je organizirao francuski predsjednik Emmanuel Macron uz pomoć UN-a i Svjetske banke, točno na drugu godišnjicu Pariškog sporazuma o zaštiti klime.
“Mi ćemo nastaviti sve naše aktivnosti u ispunjavanju UN-ove konvencije o klimatskim promjenama. Podržali smo Macronovu inicijativu i u New Yorku prije tri mjeseca.

Hrvatska radi na novoj energetskoj strategiji, niskougljičnoj strategiji i akcijskom planu za prilagodbu klimatskim promjenama. Mi ispunjavamo naše obveze i na razini EU-a i na globalnoj razini. Bitno je da je Hrvatska danas ovdje i bitno je da naši partneri vide koliko nam je stalo da damo konkretni doprinos u ovo području.

Hrvatska nije veliki emiter stakleničkih plinova, ali moramo učiniti sve u svim segmentima industrije i društva i raditi na ekološkoj svijesti prema zaštiti prirode, osobito kada imamo ovako lijepu zemlju”, izjavio je Plenković.

Na summitu su se okupili predstavnici više desetaka zemalja svijeta, međunarodnih organizacija, velikih kompanija i niz globalno poznatih osoba poput Arnolda Schwarzeneggera, Seana Penna, Michaela Bloomberga i Billa Gatesa.
Prije početka summita, Macron je za nazočne šefove država ili vlada priredio ručak u Elizejskoj palači.

Na upit je li imao bilateralnih susreta, premijer Plenković je rekao da je tijekom ručka kratko razgovarao s francuskim predsjednikom. “Razgovarali smo na marginama ručka. Predsjednik Macron i ja se inače viđamo svakih četiri, pet tjedana. On je danas ovdje ipak glavni organizator tako da nije bilo predviđenih duljih bilateralnih sastanaka.

Međutim, on iznimno cijeni hrvatski doprinos i drago mu je da razumijemo da u ovakvim globalnim okolnostima, osobito s obzirom na stavove Sjedinjenih Država, Francuska, UN, Svjetska banka i EU trebaju preuzeti vodstvo na ovim temama”, kaže hrvatski premijer.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je s Plenkovićem sudjelovao na summitu, kaže da je na sastanku potvređena potreba da cijeli svijet mora raditi zajedno na smanjenju globalnog zatopljavanja.

“To možemo učiniti tako da u što većoj mjeri koristimo energiju iz obnovljivih izvora i smanjimo one industrije i izvore energije koje imaju štetni utjecaj na klimu”, rekao je Ćorić.

Udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u Hrvatskoj 2015. godine iznosio je 23,2 posto, čime Hrvatska ispunjava ciljeve koje je EU postavila za 2020. godinu o udjelu od 20 posto obnovljivih izvora. EU je sada na oko 17 posto energije iz obnovljivih izvora.

Dvije trećine (67,3 posto) ukupno proizvedene električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, uključujući velike hidroelektrane. U EU je taj udio na oko 28 posto, a cilj do 2030. dosegnuti udio od 50 posto.

Izvor: Vijesti.hr

Podijeli objavu