Podijeli objavu

U Cazinu je danas proglašeno stanje prirodne nesreće za područje pogođeno posljednjim nevremenom.

 Odluka o proglašenju donešena je na izvanrednoj sjednici Štaba Civilne zaštite Cazin.

Jak, olujni vjetar u protekla dva dana prouzrokovao je velike materijalne štete na području Cazina. Prema podacima Službe Civilne zaštite najveće materijalne štete zabilježene su na stambenim i drugim objektima u Mjesnoj zajednici Stijena, a bez krova je ostao i objekat Područne škole Zmajevac.

Ni najstariji mještani Zmajevca i okolnih naselja ne pamte vjetar ovog intenziteta i snagu njegovih udara. Krovovi sa kuća su letjeli i po nekoliko stotina metara, elektrostubovi su se redom rušili…Nakon vjetra počela je padati kiša, potom i snijeg što je materijalne štete učinilo još većima a planirane sanacijske radove odgodilo odnosno usporilo.

Od jučer su nadležne ekipe, prije svih pripadnici Vatrogasne postrojbe i drugih službi i poduzeća na terenu nastojeći osigurati koliko-toliko normalne uvjete života na pogođenima područjima. Najteže je trenutno stanje sa snabdjevanjem električnom energijom koje još nema i ne zna se kada će biti osigurana za dijelove Mjesne zajednice Stijena pogođene nevremenom.

Nakon posljednjeg nevremena izgubljen je i jedan ljudski život. Pedesetdevetogodišnji Redžo Malić iz Stijene smrtno je stradao jučer poslijepodne nakon pada sa krova kuće na kojem je pokušavao sanirati štete nakon nevremena.

Izvor: Fena

Podijeli objavu