Podijeli objavu

Zastupnica HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Diana Zelenika kazala je uoči današnje rasprave i izjašnjavanja o setu zakona o akcizama da je osnovni preduvjet te stranke, ali i njen uvjet koji je istaknula tokom razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, bila transparentnost u trošenju prikupljenih sredstava.

– Ono što nam ovaj novi zakon donosi je upravo ta spoznaja da su formirani posebni računi za ceste, a ne da ti novci idu u opću budžetku potrošnju jer na taj način ne bismo znali uopće gdje će taj novac završiti. Ovako je osiguran taj osnovni preduvjet za koji smo se mi zalagali, a to je transparentnost – kazala je Zelenika.

Usvajanje ovog zakonskog rješenja, dodala je, sa sobom nosi ekonomski razvoj, stvaranje novih radnih mjesta te razvoj pojedinih grana, naročito turizma.

– U prilog tome imamo primjer Republike Hrvatske, koja je nakon izgradnje mreže autoputeva postala vodeća zemlja u turizmu na Balkanu. Deblokiranje nekih 500 miliona KM iz evropskih fondova za strateški razvoj BiH je također bitna stavka. Ono što se vrlo često dešava u Parlamentu je vrlo selektivno pamćenje i vjerodostojnost. Ja moram podsjetiti da su sve parlamentarne stranke potpisale evropski put, a znamo da je ovaj set zakona jako bitan po tom pitanju. Zbog zadovoljenog osnovnog uvjeta, mi ćemo danas podržati set zakona o akcizama, uz jedan zaključak koji ću ja predložiti kada ta tačka dođe na dnevni red – izjavila je zastupnica HDZ-a 1990.

Njen zaključak se odnosi na ravnomjernu izgradnju cestovne infrastrukture od juga prema sjeveru te od istoka prema zapadu. Zelenika je dodala i da će podržati usvajanje ovog seta zakona po hitnoj proceduri.

Podijeli objavu