Podijeli objavu

Kako se bliži vrijeme božićnog darivanja roditelji ne štede novca da razvesele svoju djecu, no mnogo igračaka, koliko god lijepe i pametne bile, mogu zakrčiti ne samo prostor, već i um djeteta, upozoravaju stručnjaci.

Prema pisanju portala Science Direct, djeca od 12 do 36 mjeseci igraju se kreativnije ako je oko njih manje igračaka, navodi se u istraživanju “Ponašanje i razvoj djece”. Znanstvenici sa Sveučilišta u Toledu proučavali su vezu između broja igračaka i načina na koji se djeca igraju, uključivo vrijeme koje dijete provede igrajući se pojedinom igračkom. Također su proučavali dječju kreativnost, kao i sposobnost djece da zamisle, primjerice, dječju kanticu kao bubanj ili šešir.

U eksperimentu je sudjelovalo 36 djece u dobi od 18 do 30 mjeseci. Djeca su se igrala u laboratoriju igraonici i pritom su ih snimale kamere. Pri jednom posjetu u igraonici su bile samo četiri igračke, a u drugoj prigodi 16. Kada je u igraonici bilo 16 igračaka, djeca su se igrala koristeći više igračaka i provodila  pojedinačno manje vremena sa svakom pojedinačno. No kada su ista ta djeca bila u igraonici sa samo četiri igračke, dulje vremena zabavljala su se jednom igračkom – nešto više od 15 minuta. Autori eksperimenta ustanovili su da su djeca bolje igrala kada je igračaka bilo manje i da su se tada njima kreativnije služila.

Prvi pokušaji igranja često površni i jednostavni, no kada se dijete zainteresira za igračku, tada igra postaje sofisticiranije i pomaže djetetu razvijati fokusiranost. Takvo fokusiranje možda se neće dogoditi ako je dijete neprestance izloženo gomilama igračaka koje mu odvlače pozornost. Igračke kojima su se autori poslužili u eksperimentu nisu uključivale elektroničke uređaje i tablete. Samo je jedna od četiri igračke imala baterije, odnosno samo četiri kada je u igraonici bilo 16 igračaka.

Igračke koje proizvode buku mogu izazvati poremećaje, smanjuju konverzaciju između roditelja i djeteta, utvrdili su znanstvenici. Također drže mogućim da elektronički uređaji poput televizora i tableta odvlače još više pozornost nego druge igračke. Autori navode da bi se djeca možda drukčije ponašala kada bi bila snimana u vlastitom domu, jer poznato je da je trava u susjedovu vrtu privlačnija. Osim toga, autori ne preporučuju optimalan broj igračaka za razvoj djeteta.

Izvor: Science Direct

Podijeli objavu