Podijeli objavu

Ko su novinarke u gradu na Neretvi i šta je uistinu “sedma sila”, pokazalo je spontano okupljanje 25 novinarki iz mostarskih redakcija domaćih i svjetskih medija, koje je preksinoć održano u restoranu Pablos u Mostaru.

Cilj okupljanja bilo je još jače povezivanje ženskog dijela “sedme sile”, koje se uglavnom druže prilikom obavljanja posla na kojekakvim zadacima, ali i svečanostima na koje se redovno pozivaju kako bi objavile velike skupove. Zbog specifičnosti posla i profesionalnog rada, novinari uglavnom nikada nemaju priliku ostati na druženjima duže nego što traje davanje izjava organizatora skupa i visokih zvanica.

Za nesvakidašnji skup kreatorki javnog mnjenja saznao je i sam gradonačelnik Mostara, koji, inače, svake godine organizuje druženje za novinare na kraju godine.

Svjestan da druženju uglavnom novinarki ne može prisustvovati, priredio im je iznenađenje tako što je prilikom podmirivanja računa novinarkama preksinoć rečeno da je račun platio Ljubo Bešlić.

Fotografije ovog druženja preplavile su društvene mreže uz razne komentare od onih u veselom duhu do onih s mobitelima u rukama, što najbolje potvrđuje da novinarke ni za vrijeme najbolje zabave, poput one koja je sinoć trajala do kasno u noć, nisu van događanja, niti sebi dopuštaju da ne budu informisane o svemu što se događa.

Ovo je, možda ,jedan i od najboljih primjera koliko je zapravo težak i stresan novinarski posao, te prilika da se široj javnosti, ali i predstavnicima vlasti čiji glas bez novinara do javnosti nikada ne bih dopirao, jasno poruči ono što je izuzetnoo cijenio Napoleon Bonaparte “Mediji su sedma i najjača sila”.

Zbog toga se sasvim opravdano pokreće pitanje beneficiranog radnog staža za novinare koji idu rame uz rame s ljekarima, policijom, vatrogascima, političarima… i vrlo složene pojmove široj javnosti prenijeti što jasnije, brže, tsčnije i sažetije.

Ali, poražavajuća je činjenica da novinari u Bosni i Hercegovini većinom rade bez uplaćenih doprinosa na ugovore o djelu koji se decenijama produžavaju na po nekoliko mjeseci, a oni koji su prijavljeni imaju minimalne doprinose i život bez ikakvih benefita, a trajanje njihove životne dobi spušta se na sve niže granicu.

Podijeli objavu