Podijeli objavu

Predsjedništvo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) dalo je konačno zeleno svjetlo početku razgovora s demokršćanskom Unijom CDU/CDU o mogućnostima formiranja velike koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel.

„Vrh stranke je jednoglasno prihvatio moj prijedlog da se krene u razgovore s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o formi moguće suradnje“, rekao je Schulz nakon sastanka užeg i šireg predsjedništva stranke.

„Mi želimo promjenu načina vladanja. Nama ne treba oblik vlade kakav smo imali posljednje četiri godine. Mi moramo modernizirati način na koji želimo vladati ovom zemljom“, rekao je Schulz.
SPD ostavlja otvorenom mogućnost da se razgovori s Unijom CDU/CSU ostanu „otvoreni“ tj. da se osim pregovora o koalicijskoj vladi ne isključuje mogućnost potpore manjinskoj vladi na čelu s demokršćanima.

Unija na čelu s Angelom Merkel odbacuje bilo kakvu mogućnost manjinske vlade što se obrazlaže potrebom stabilne vlade u Njemačkoj.

Socijaldemokratska baza će, kako je odlučeno na nedavnom stranačkom kongresu SPD-a, u slučaju da se nakon pripremnih razgovora dođe do zaključka da postoje temelji za stvaranje koalicijske vlade, još jednom na izvanrednom stranačkom kongresu u siječnju odlučivati o koalicijskim pregovorima.

„Sada se moramo okrenuti temama u razgovorima s Unijom i onda će stranački kongres u siječnju odlučiti kako ćemo dalje“, rekla je predsjednica Zastupničkog kluba SPD-a Andrea Nahles.
Na kraju koalicijskih pregovora, ako do njih dođe, posljednju riječ i zeleno svjetlo sastavljanju vlade mora dati stranačka baza putem glasovanja.

SPD je podijeljen oko pitanja koaliranja s Unijom nakon što je čelništvo stranke nakon slabog rezultata na parlamentarnim izborima krajem rujna isključilo novo izdanje „velike koalicije“ s demokršćanima.

Do promjene stava je došlo nakon što su propali pregovori između demokršćana, liberala i zelenih o formiranju tzv. Jamajka koalicije. Nakon toga je kao jedina opcija ostala koalicija socijaldemokrata i demokršćana.

SPD je nakon razgovora s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, koji želi izbjeći izvanredne izbore, pristao na razgovor s Unijom.

Izvor: Hina

Podijeli objavu