Podijeli objavu
 Bosanskohercegovački portal Avangarda objavio je da posjeduje dokument “Direktiva za upotrebu Vojske Jugoslavije, Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine”, poznat i kao “Plan Drina”, u kojem se opisuje plan stvaranja jedinstvene srpske države na prostoru nekadašnje SFRJ.

Dokument koji ima oznaku državne tajne datira iz 1993., a sastavio ga je 15. studenoga Generalštab Vojske Jugoslavije. U njemu se, osim detalja o budućoj jedinstvenoj srpskoj državi, govori i o  jedinstvenim oružanim snagama u čiji sastav su ulazile Vojska Jugoslavije, Vojska Republike Srpske te Srpska vojska Krajine. Navedeno je i kako će akcija kojom će se ostvariti ciljevi iz Plana, nositi kodno ime “Drina”. Tajni dokument potpisuje  tadašnji predsjednik Vrhovnog savjeta obrane Savezne Republike Jugoslavije Zoran Lilić, piše Avangarda.

Plan je iz Beograda proslijeđen u Republiku Srpsku, u ruke Radovana Karadžića, tadašnjeg vrhovnog zapovjednika VRS. Međutim, na daljnju razradu išao je kod Ratka Mladića, zapovjednika vojske bosanskih Srba. Iz transkripta razgovora vođenog između Mladića i Slobodana Miloševića, koji prenosimo u nastavku, jasno se iščitava njihov odnos pa Mladić Miloševića oslovljava s “predsjedniče”, a s raspravljaju i o “lošoj politici Milana Martića i Radovana Karadžića”. Mladić od Miloševića traži i neke savjete. Prvi dio tajnog plana “Drina” nazvan je “Neprijatelj” i donosi opći pregled vojno – političke situacije.

“Sa stajališta strateških interesa SAD-a i zemalja Eurospke zajednice razbijanje SFRJ, bez direktnog vojnog angažmana, nije završeno i sada se nalazi dalje od cilja nego na početku, jer je za regiju Balkana ostala prejaka SRJ s još uvijek respektivnom vojnom silom te dvije nove srpske države, koje vode obrambeni i nametnuti rat kako bi stvorile uvjete za jedinstvenu državu srpskog naroda”, jedna je od rečenica prvog dijela Plana Drine. U drugom dijelu se govori o potrebi “objedinjavanja  oružanih snaga srpskog naroda” čime bi se spriječilo razdvajanje srpskog naroda “zapadno od Drine i Dunava”. Osim ovoga, u tom se dijelu navodi i nužnost sprječavanja  “stvaranje velike Hrvatske i kompaktne islamske države na prostorima bivše Jugoslavije”.

U dokumentu se opisuju i planirani koraci svake buduće akcije, kao i nepredviđenih situacija.

“U slučaju agresije HV na RSK jedinstvenom upotrebom oružanih snaga srpskog naroda, odlučnom obranom i ofanzivnim akcijama na izabranim pravcima i prostorima obraniti RSK, razbiti snage koalicije na prostoru Dalmacije i bivše BiH, eventualnu oružanu pobunu na kriznim područjima SRJ, uz istovremenu pripremu glavnih snaga VJ na razbijanje ustaških i muslimanskih snaga i konačan završetak rata”.

Detaljno se navode i koraci koje bi sve “državne, diplomatske, informativne i vojne institucije, organi i pojedinaci te Srpsku pravoslavna crkva, trebali poduzeti kako bi se “angažirao srpski narod”.

Plan Drina, piše Avangarda, prvi je put javno spomenut na haškom suđenju Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Vijesti.ba navode i transkript razgovora Mladića s Miloševićem, vođenog 1995. godine, koji potvrđuje tko je Mladiću bio “predsednik” i koga je pitao za “savete”. Prenosimo ga u izvornom obliku u nastavku:

X: Da, izvolite?

MLADIĆ: Mogu dobiti predsednika?

X: Ostanite na vezi.

MILOŠEVIĆ: Halo!

MLADIĆ: Ovde Mladić.

MILOŠEVIĆ: E, zdravo Ratko!

MLADIĆ: Zdravo predsedniče! Kako ste?

MILOŠEVIĆ: Evo dobro. Kako si ti?

MLADIĆ: Loše. Išao sam na zapad tamo malo da vidim, uspio sam obraditi… i ono gore sa zapadnom Slavonijom, ne može bit’ gore…

MILOŠEVIĆ: Nažalost Ratko, tebi ne treba da objašnjavam, to ti je Martić napravio po instrukcijama Radovana Karadžića. Oni su sami govorili, Martić i njegovi, da je to vrlo slabo za odbranu. I mi smo to odlično odbranili, time što smo napravili Ugovor s Ujedinjenim nacijama, otvoren autoput i milina jedna. E, onda je ovaj njemu rekao zatvori autoput, pa otvori autoput, pa zatvori autoput, pa mi tri puta otvaramo, a on tri puta zatvara. Sada, pošto je zatvorio poslednji put, u nedelju je trebao da ga otvori, pa je rekao ne pada mu na pamet. Ovaj ponedeljak, pošto je imao stranu čovek operaciju, uleteo i sada. Tu nema šta! To je najveći zlikovački posao koji su oni napravili. Sto puta sam im rekao, pred tim Čeleketićem i Bjelanovićem, objasnio kako treba da funkcioniše autoput i da nemaju nikakvih problema! E ne, nego će oni da rade kako hoće! Evo rade kako hoće i završili su posao! A inače, sam si vojnik i znaš da je korpus Babićev gore, a bego je ko zečevi! Jer, da ovi prođu 20 kilometara za 20 sati kroz korpus, to samo može kada se beži ko zečevi! Eto to! I to dobro znaš!

MLADIĆ: Predsedniče, ja bih prvo jednu sugestiju, ovaj, zamolio. Ja mislim da bi trebalo sada pod hitno tražiti od međunarodne zajednice da ono stanovništvo i vojsku, koja je u okruženju, zaštite svojim snagama, kao što su Turke u enklavama: Žepa, Srebrenica, Goražde i Sarajevo. Da li vi mislite da bi to bilo dobro?

MILOŠEVIĆ: Vidi šta je. Ja sam jučer bio u kontaktu s Amerikancima i neprestano i sa Rusima, oni su pritisli maksimalno da se potpiše Sporazum o prekidu neprijateljstava, naredili Tuđmanu, osudili Tuđmana i to će danas da bude završeno. Jučer su na Vladi u Krajini prihvatili sporazum, s ovima prihvataju danas, ide Akashijev zamenik kod jednih i kod drugih i to danas treba da bude završeno. Oni, Akashijevi, predložili su da se autoput vrati pod kontrolu snaga Ujedinjenih nacija, da dva kilometra gore i dole od njega nema nikakvih i ničijih snaga i da se počne vraćanje na polazne unije. To poslednje, vraćanje na polazne unije, ja mislim da Hrvati prihvatiti neće, pošto su oni usput postigli i neće hteti to da prihvate, međutim, imat će ogroman pritisak međunarodne zajednice. I Amerikanci su mi jučer rekli, oni insistiraju da on odmah prekine i da se vrati na polazne linije, da se uspostavi znači sve. Sada će tu da budu razne igre, ali mi smo sve preduzeli. Prema Rusima! Prema Amerikancima! Prema Savetu bezbednosti! Jedva sam Martića ubedio u ponedeljak da pristane da pošalje ljude na Pleso da pregovaraju o prekidu vatre! Jer smatra da ne treba da pregovaraju. Ti su ljudi poludeli! U čijem pravcu mi delujemo?

MLADIĆ: Drugo, želeo bih da vas konsultujem, Martić je (…) vršiti pritisak i preko Radovana, on traži da se održi sutra ovaj Savet odbrane, ovaj što su oni formirali, pa pozivaju i mene. Ne znam šta da radim u tom slučaju, jer ne radi njih, već i radi naroda i u našoj Krajini i Republici Srpskoj Krajini. Ne znam kako da se postavim.

MILOŠEVIĆ: Ja mislim da se to što su oni pričali pokazalo kao prazna puška. Samo su potakli Hrvate i Muslimane da se onda i oni organizuju, a ništa od tog Saveta odbrane i tih priča Karadžićevih nije bilo. Apsolutno ništa! A on je ovome obeć’o osam brigada. Kakvih osam brigada mislim?! To su sve šarene laži! Oni misle da će konferencijama to da rešavaju. Vi radite šta hoćete, ali ja mislim da su to najobičniji njihovi blefovi kojima se ništa ne postiže. Ja sam tebi hteo da sugeriram, Ratko, da ti što pre onaj razgovor o kojemu smo mi razgovarali sa svojim saradnicima da mi raščistimo te stvari tu, jer ne bih želeo da budem u pravu u procenama što će se tu događati, ako se ne krene u političko rešenje. Ako se ne krene na političko rešenje, moje su procene da će se tu događati jako loše stvari. I ja ti predlažem, da ti što pre nađeš vreme da mi porazgovaramo, da vidimo u kom pravcu da se radi.

MLADIĆ: Dobro, predsedniče, ja znam, rekao mi je Momo Perišić, preneo mi je taj vaš zahtev. Ja bih, ovaj, želeo nešto da vas zamolim, jer ipak mislim da će neko od nas morati na tome prostoru tamo u smislu, i radi naroda i bolje organizacije jer se tamo prenose raznorazne i veoma opasne verzije od toga, da nisu ni dobrovoljci, da nije dozvoljeno dobrovoljcima sa teritorije Srbije da dođu u pomoć narodu…

MILOŠEVIĆ: A ko im je to zabranio?

MLADIĆ: Ja ne znam, nisam mogao do Perišića, on je na nekom sastanku, ne verujem da je on tako nešto, ali uglavnom ove stranke u eteru tako tvrde, znate?

MILOŠEVIĆ: Ma slušaj, Ratko, da li imaju neki građani koji ne mogu da pređu preko granice?

MLADIĆ: To je meni sve poznato.

MILOŠEVIĆ: Pa tako. A gde su ti dobrovoljci? Ajde da ih slikamo na televiziju, ima u studiju B, neka se čuju. Koji su to dobrovoljci?

MLADIĆ: Objavljuju ovamo, preko radija ovih lokalnih, preko ovih TV lokalnih i tako dalje.

MILOŠEVIĆ: Ja bih molio, ovaj, da imate to u vidu, jer samo se širi nezadovoljstvo u Krajini i mislim da se radi toga mi moramo tamo naći, da narodu i vojsci objasnimo šta treba raditi, kako treba raditi i da dalje narastanje nekih animoziteta između Republike Srbije i Jugoslavije i ukupno ovog prostora. Jer mi i dalje smatramo da jedni bez drugih ne možemo. Nažalost, Ratko, vi imate potpuno suludo političko rukovodstvo koje vas vuče u smrt! Eto!

MLADIĆ: Halo! Nisam vas čuo od “jeste nažalost” ništa.

MILOŠEVIĆ: Kažem, nažalost, imate suludo političko rukovodstvo koje vas vuče u pogibiju, to je taj problem!

MLADIĆ: Izvinite predsedniče, ovaj, ja vas zato zovem, jer narod pati, kako ćemo sa narodom, mene je briga za narod, nije me briga pojedinac iz bilo koga rukovodstva ovamo. Jer je narod tamo sluđen, izluđuju ga kojekakvi parolaši.

MILOŠEVIĆ: Da ti kažem, Ratko, kad sam tražio od Martića da ne zatvara autoput, onda je on meni rekao: “Buni mi se narod, pa moram da zatvaram autoput.” Eto, to je bio problem! (Neko se ubacuje u vezu). Halo!

MLADIĆ: Slušam vas.

MILOŠEVIĆ: Neka mi je druga veza bila uskočila. Prema tome, narod mora da se vodi i da mu se objasni, Ratko, a ne da se sluđuje, a tu treba da intervenišeš, jer ti si ipak komandant, pa da kažeš da je sramota da objavljuju takve vesti! Da je sramota!

MLADIĆ: Ja znam da je to sramota i znam ja da je to najgori oblik rada, taj neprijateljski rad, jer ja znam da to nije istina i da bez Srbije i njene pomoći i do sada i od sada mi ne bismo mogli živeti. Ali to je očito i zato mislim da bi morao ja s jakim timom da se nađem na tom prostoru tamo, da ljudima objasnim situaciju.

MILOŠEVIĆ: Pa idi, pa im objašnjavaj! Mislim, nema tu spora, ali ti sam znaš, čoveče, da nema ni na jednom mestu da građani ne mogu da pređu granicu, gde to ima!

MLADIĆ: Ja znam da su neke jedinice od Vukovara do Duleta došle.

MILOŠEVIĆ: Prema tome, svako može da pređe, ali nema dobrovoljaca, u tome je zec! Nema dobrovoljaca!

MLADIĆ: Ja bih vas molio, gospodine predsedniče, ako možete da naložite da mi malo, ovaj, ide naručeno, one dve prve stvari. Gde god je moguće da to ide prije! Mi očekujemo udar njihov na raznim stranama.

MILOŠEVIĆ: Dobro, Ratko, ti znaš da ćemo ti pomoći sve što možemo, a tebe molim, razmisli dobro, trebali bi da porazgovaramo i da vidimo kako da se stvari ubrzaju na političkoj strani, inače se ništa neće dogoditi.

MLADIĆ: Dobro, predsedniče, ja ću se vama javiti čim budem mogao, odvojiću vreme da se vidimo.

MILOŠEVIĆ: E pa dobro.

MLADIĆ: Hvala vam, živi bili i pozdravite sve.

MILOŠEVIĆ: Zdravo! Hvala ti.

Izvor: Avangarda i Vijesti.ba

Podijeli objavu