Podijeli objavu

Ulje podlanka je vrlo bogato i vitaminom E koji je na glasu i kao ‘vitamin mladosti’.

Hladnim cijeđenjem (prešanjem) sjemenki podlanka dobiva se ulje s preko 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina. Najviše ima alfa-linolenske kiseline – omega 3 (31%) koja značajno popravlja lipidni profil u krvi (snizuje kolesterol, trigliceride i aterogeni indeks čime prevenira proces ateroskleroze i nastanak kroničnih oboljenja krvožilnog sustava). Pritom je važno naglasiti da je omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina u ulju iznosi gotovo 1:1. Navedeni omjer je izrazito važan za sveopće zdravlje, jer njegova neravnoteža (kod npr. ulja soje 7:1, općenito u danjašnjoj prehrani čak 25:1) izaziva akutnu i kroničnu aktivaciju autoimunih, upalnih i alergijskih reakcija u organizmu, što se očituje njegovim brojnim bolesnim stanjima.

Ulje neutralizira proces starenja   

Multipla skleroza, reumatiodni artritis, gastritis, autoimune bolesti crijeva, kožne upale i brojne druge tegobe izrazita su posljedica kronične upale u organizmu nastale upravo

zbog prevelikog unošenja i pripremanja hrane na uljima vrlo loše kvalitete, masovno proizvedena, prerađena teškom industrijom, neadekvatno pakirana (u plastiku) i s ostacima toksičnih otapala (heksani ). Upravo zamjena takvih dugoročno korištenih izrazito proupalnih ulja (suncokret), zdravijim, prirodnijim i hranjivijim, isključivo hladno prešanim na 28°C, promjena zdravstvenog fizičkog i estetskog stanja organizma nabolje je neupitna.

Ulje podlanka je vrlo bogato i vitaminom E (sadrži 110mg/100g) koji je na glasu i kao vitamin mladosti, jer neutralizira proces starenja svojim snažnim antioksidacijskim potencijalom, čime pojačava strukturu i stabilnost svake stanice te povećava otpornost na proces oksidacije (starenja).

Kao što smo rekli, više od 50% masnih kiselina u hladno prešanom ulju podlanka su višestruko nezasićene, a kemijski sastav masnih kiselina je praktički senzacionalan jer je skoro jedino koje prirodno sadrži EPA i DHA esencijalne masne kiseline prisutne u hrani, i to u značajnoj količini. Naime, jedino se još riblje ulje (iako najviše zatrovano živom) spominje kao izvor ovih izrazito ljekovitih prirodnih metabolita, te je zbog toga njena jedina prirodna zamjena.

Eikosapentaenska (EPA) i dokosaheksaenska (DHA) masna kiselina su metaboliti esencijalnih masnih kiselina omega-3 i kao takve unesene u organizam pospješuju metabolizam masnih kiselina i izazivaju zdravstveni učinak na cjelokupan organizam.

Sprječava staranje krvnih ugrušaka

DHA masna kiselina zastupljena je  u moždanim stanicama, stanicama optičkog živca (mrežnice) i u stanicama reproduktivnih organa te je zbog toga esencijalna za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, osjetila vida kao i pravilnog funkcioniranja hormonalnog sustava.  EPA zato ima izrazite protuupalne učinke na organizam i time oblažava sve kronične zdravstvene tegobe modernog života (reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, gastritisa, kolitisa, psorijaze i neurodermitisa, upaljene i oštećene kože, kose i samog vlasišta), ali i akutne poput površinskih ozljede kože i opeklina jer značajno ubrzava proces zarastanja. Uz to sprječava koagulaciju krvi i stvaranje krvnih ugrušaka.

Visok postotak EPA (12%) i DHA (2,8%) čine ovo ulje izuzetnom funkcionalnom hranom koja treba postati osnovna kućna prirodna terapija za tretiranje svih bolesti

organizma, metaboličkih, organskih i neuropatskih i time zaslužuje vodeće mjesto u kućnoj ljekarni kao prirodna terapija protiv najrazličitijih bolesti današnjice. Još jednom naglašavamo da je ovo ulje najbolji prirodni izvor omega-3, EPA i DHA i kad ga prevedemo sa engleskog jezika kao „bolji lan“ želimo naglasiti da ovo ulje za razliku od široko raširene primjene običnog lanenog ulja koji oksidira već na polici i tako više šteti no što pomaže.

Zahvaljujući visokom sdržaju EPA i DHA u potpunosti zamjenjuje riblje ulje koje uvijek dolazi sa većom ili manjom koncentracijom štetne žive.

Izvor: Dnevno.hr

Podijeli objavu