Podijeli objavu

Vlada Sarajevske županije odlučila je izdvojiti iz proračuna 150 tisuća eura kako bi platila obranu bivših pripadnika Armije BiH i ratnog sastava policije koji su optuženi za ratne zločine. Županijski premijer Elmedin Konaković najavio je da to nije sve te da će za tu svrhu osigurati “koliko god treba” novca.

Prema njegovu mišljenju, to je “način da BiH zahvali ”najboljim sinovima” koji bi umjesto pred sucima trebali biti u povijesnim knjigama kako bi se o njima učilo kao o herojima”.

SDA-ov dužnosnik kazao je samo da se pomoć planira za veći broj optuženih, posebice one koje se tereti po zapovjednoj odgovornosti. Tim se optužbama, tvrdi Konaković, sada pokušava promijeniti karakter obrambeno-domovinskog rata.

Pred Sudom BiH u tijeku je postupak prema optužnici koja po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine tereti ratnog ministra unutarnjih poslova BiH Jusufa Pušinu te zapovjednika potrojbe posebne policije Dragana Vikića.

Optuženi su za slučaj ubojstva osam pripadnika bivše JNA, koji su strijeljani u parku u središtu Sarajeva 1992. nakon zarobljavanja.

Izvor: HRT

Podijeli objavu