Podijeli objavu

ZAGREB  – Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković nakon sudjelovanja na konferenciji “Hrvatska na vratima energetske unije“, odgovarajući na novinarska pitanja, između ostaloga je poručio kako je srbijanska izložba o Jasenovcu svojevrsna provokacija političara koju su pokrenuli agresiju u bivšoj Jugoslaviji. Poručio je i kako hrvatski ribari iz Savudrijske vale neće morati platiti kazne Slovencima, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer se na početku osvrnuo na diplomatsku notu koju je Hrvatska vlada uputila, kao i na samu izložbu koju je u sjedištu u UN-a u New Yorku organizirala Vlada Srbije.

Premijer Andrej Plenković je, govoreći o stavu Hrvatske vlade i hrvatskog društva u cjelini prema holokaustu i Jasenovcu, istaknuo kako je stav respekta jasan i nedvojben.

“Očito postoje neki ministri koji ne prate dobro zbivanja, ne gledaju, ne slušaju što se radi, ne čuju poruke, nastoje jednom izložbom u New Yorku instrumentalizirati temu, vratiti odnose na vrijeme Drugog svjetskog rata. Hrvatska se neće dati uvući u tu priču. Znamo što su naše vrijednosti, znamo kako se odnositi prema prošlosti, jasno artikulirati sućut prema žrtvama, osuditi one koji su počinili zločine“, rekao je Plenković.

Isto tako, rekao je, oni koji ovakve stvari rade moraju se zapitati kakva je bila politika prethodnika iz stranke ministra vanjskih poslova Srbije, primjerice početkom 90-ih, kada je velikosrpski Miloševićev režim vodio nesmiljenu agresiju na Hrvatsku, na Bosni i Hercegovinu, razarao Vukovar, doveo do 15.000 mrtvih u Hrvatskoj.

Poručio je kako takve osobe i političari “sigurno nemaju kredibiliteta raditi ovakve provokacije“.

Hrvatski Premijer Andrej Plenković se osvrnuo i na zategnute odnose sa susjednom Slovenijom oko razgraničenja u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, te poručio kako će zaštiti hrvatske ribare koji su dobili ukupno 15 kazni po 500 eura od slovenske policije zbog navodno nelegalnog prelaska državne granice.

Izvor: Anadolu Agency

Podijeli objavu