Podijeli objavu

BEČ – Premijer Austrije Sebastian Kurz je, nakon sastanka s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Beču, izjavio da postojeći sistem, koji predviđa raspodjelu izbjeglica unutar Europske unije (EU), ne funkcionira, javlja Anadolu Agency (AA).

“Potrebno je na nivou EU-a uspostaviti novi sistem za migrante. Zemlje koje primaju izbjeglice moraju odlučivati koga će primiti u Europu, a ne krijumčari migrantima”, kazao je Kurz nakon sastanka na konferenciji za medije.

Dodao je da je tijekom sastanka s Orbanom razgovarano o bilateralnim odnosima kao i pitanju budućnosti EU-a.

Istaknuo je da Mađarska, kako je rekao, nije samo susjed Austrije nego i jedan od njezinih najvažnijih trgovinskih partnera.

Naglasio je i kako su obje zemlje saglasne o pitanju značaja zaštite vanjskih granica Unije kao i zaustavljanja ilegalnih migracija.

Orban je izjavio da su migracije jedna od najvećih prijetnji po budućnost Europe, naglasivši da je kontinent utemeljen na kršćanskim vrijednostima.

“Ja ovdje prvenstveno mislim na kulturnu dimenziju, a ne na vjersku. Mi živimo u kršćanskoj zajednici i ovaj način života nekako mora biti zaštićen. Za nas je ovaj oblik identiteta bitan. Prema mome mišljenju, Europi ne treba paralelna zajednica. Moramo zaštititi temeljne kršćanske vrijednosti”, kazao je Orban.

Poručio je i kako Mađarska podržava proširenje EU-a na zemlje Balkana.

S druge strane, ispred zgrade Vlade Austrije grupa demonstranata je, noseći zastave EU-a, prosvjedovala Orbanovu posjetu Beču.

Izvor: Anadolu Agency

Podijeli objavu