Podijeli objavu

ANKARA – Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo izjavio je kako Kina, u odnosu na Rusiju, predstavlja mnogo veću opasnost po Zapadne zemlje kada je riječ o špijunskim aktivnostima.

Pompeo je u intervjuu za BBC kazao kako se u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj pokušaja cyber špijunaže preko kojih Kina pokušava od SAD-a ukrasti informacije iz oblasti trgovine.

Za pokušaje špijunaže na čijim metama se nalaze i uprave u javnom i privatnom sektoru, te obrazovne i zdravstvene ustanove, Pompeo je rekao kako su se proširili i na Veliku Britaniju i druge europske zemlje.

“Svjedočimo vrlo intenzivnim špijunskim aktivnostim s ciljem krađe informacija od SAD-a. Svjedočimo infiltriranju špijuna u američke institucije koji će za potrebe Vlade Kine krasti informacije od SAD-a”, poručio je Pompeo, te dodao:

“To možemo vidjeti u našim školama, bolnicama i medicinskim centrima. Vidimo to i u američkim institucijama. Te aktivnosti se šire na Veliku Britaniju i ostatak Europe.”

Prema riječima Pompea, s aspekta veličine kineske ekonomije, “kineski otisak stopala” je ponovno veći u odnosu na Rusiju kada je riječ o ovim operacijama.

Pompeo je poručio kako zapadne zemlje moraju ulagati mnogo više zajedničkog napora kako bi se suprotstavili Kini.

Izvor: BBC

Podijeli objavu